Mitsotakis: Kriza klimatike është e rrezikshme dhe kërcënuese për të gjithë

Mitsotakis: Kriza klimatike është e rrezikshme dhe kërcënuese për të gjithë

“Kriza klimatike është e rrezikshme dhe kërcënuese për të gjithë. Përgjigjja duhet të jepet nga të gjithë,” tha të enjten kryeministri i Greqisë, Kyriakos Mitsotakis duke iu drejtuar Parlamentit gjatë një debati mbi zjarret.

Ai tha se zjarret nuk kanë ngjyrë politike dhe shprehu mbështetjen e tij për të gjithë ata që kanë vuajtur nga zjarret.

Ai theksoi se shteti do të përfundojë menjëherë procesin e dëmshpërblimeve si dhe restaurimin e pyjeve të djegura, shkruan ANA-MPA.

Mitsotakis përsëriti se përgatitja këtë vit ishte më e mirë, por mekanizmi shtetëror u përball me shumë lloj fenomenesh të paprecedentë.


“Kishte javë me 500 zjarre dhe ne kishim nivele alarmi të nivelit ekstrem 7 herë. Prioriteti i qeverisë është mbrojtja e jetës së njerëzve, duke përfshirë sigurisht jetën e kafshëve. Më pas vjen mbrojtja e pronës, infrastrukturave kritike dhe mjedisit natyror”, tha ai.

Kyriakos Mitsotakis nënvizoi se parandalimi është i nevojshëm dhe bëri të ditur se vetëm nga Fondi i Rimëkëmbjes janë ndarë 160 milionë euro për masat parandaluese.

“Greqia, e para nga të gjitha vendet evropiane, do të furnizohet me “Canadairs” (avion zjarrfikës) të rinj më së voni deri në vitin 2027. Aftësia jonë për të ndërhyrë herët në zjarre mund të përmirësohet përmes dronëve dhe kamerave termike,” tha ai.

“Kam folur me Presidentin e Komisionit Evropian dhe kemi rënë dakord që burimet e BE-së të ndahen për kompensimin e fermerëve dhe blegtorëve dhe gjithashtu për mbrojtjen e zonës pyjore në Dadia”, shtoi ai.

Lexo edhe

Video