Ministria e Jashtme dhe ambasadori bullgar diskutojnë për presionin ndaj maqedonasve me identitet bullgar

Ministria e Jashtme dhe ambasadori bullgar diskutojnë për presionin ndaj maqedonasve me identitet bullgar

Ministria e Punëve të Jashtme ka thirrur për diskutim në Sofje ambasadorin bullgar në Republikën e Maqedonisë së Veriut, Angel Angelov, njoftoi Ministria në uebfaqen e saj të hënën. Arsyeja e kthimit të tij të përkohshëm në Bullgari është situata e rëndë në lidhje me të drejtat e bullgarëve në Maqedoninë e Veriut dhe përshkallëzimi i urrejtjes kundër tyre në muajt e fundit.

Këto krime përfshijnë sulmin me zjarr në Qendrën Kulturore Bullgare “Ivan Mihailov” në Manastir në fillim të qershorit të vitit 2022, tre sulme të njëpasnjëshme në klubin e kulturës bullgare “Mbreti Boris III” në Ohër, duke përfshirë një sulm me të shtëna më 24 nëntor 2022, fushata agresive anti-bullgare në media sociale, sulmi brutal i 19 janarit të vitit 2023 ndaj Hristian Pendikov – sekretar i klubit “King Boris III”, dhe miratimi i Ligjit diskriminues të Shoqatave dhe Fondacioneve në nëntor të vitit 2022 në Republikën e Maqedonisë së Veriut, tha Ministria.


Ministria saktësoi se qëllimi i takimit është të diskutohen mënyrat për ndalimin e trendit alarmant të presionit në rritje ndaj qytetarëve të Maqedonisë së Veriut me identitet bullgar dhe perspektivat për zhvillimin e mëtejshëm të marrëdhënieve dypalëshe.

Ministria e Punëve të Jashtme bullgare i dërgoi një shënim në shenjë proteste ambasadores së Maqedonisë së Veriut, Agneza Rusi Popovska më 20 janar në lidhje me sulmin ndaj Hristian Pendikov, shtetas i Republikës së Maqedonisë së Veriut i cili identifikohet si bullgar dhe sekretar i klubit kulturor “Mbreti Boris III” në Ohër.

Lexo edhe

Video