Ministri i Shëndetësisë: Bullgaria nuk ka nevojë për vaksina kundër COVID-19

Ministri i Shëndetësisë: Bullgaria nuk ka nevojë për vaksina kundër COVID-19

Bullgaria është e detyruar të blejë sasi të mëdha vaksinash kundër COVID-19 deri në vitin 2025, por e ka ngritur çështjen e përfundimit të kontratës para Komisionit Evropian, ka thënë ministri në detyrë i Shëndetësisë, Assen Medjidiev, në emisionin e mëngjesit të së shtunës në Televizionin Kombëtar Bullgar.

Popullata aktualisht nuk ka nevojë për vaksina kundër COVID-19; Rastet e fruthit dhe skarlatinës janë rritur ndjeshëm dhe gripi i këtij viti ka simptoma më të rënda, shtoi ai.


Bullgaria ka hequr tashmë sasi të mëdha të dozave të vaksinave dhe këtë vit do të hiqen edhe 2,800,000 doza të tjera, tha ai. Ky është një burim i madh financiar; Paratë që shkojnë për blerjen dhe heqjen e këtyre vaksinave mjaftojnë për të ndërtuar një spital për fëmijë si dhe për të lënë burime për qendrat e fëmijëve në fshatra. “Unë i thashë me vendosmëri Komisionit Evropian se Bullgaria është në favor të përfundimit të kontratës me Pfizer për blerjen e vaksinave,” vuri në dukje ai. Ministri polak i Shëndetësisë ishte i pari që mbështeti qëndrimin e Bullgarisë; Ka edhe mbështetje nga Çekia dhe Lituania, theksoi ai.

Sipas tij, situata me COVID në Bullgari ka kaluar dhe të gjithë ekspertët komentojnë se lloji i ri i virusit i anashkalon këto vaksina. Gjithashtu, Bullgaria duhet të blejë vaksina përforcuese kur numri i personave të vaksinuar është i ulët, që do të thotë se nuk ka ku të aplikohen dozat përforcuese.

Fushata kundër vaksinimit që ndodhi në Bullgari rezultoi me një rënie të numrit të personave që merrnin vaksinat e detyrueshme nga kalendari i imunizimit. “Ka refuzim për t’u vaksinuar kundër fruthit, dhe ne duhet të shqyrtojmë se si të prezantojmë vaksinimin kundër skarlatinës – këto janë problemet tona serioze,” theksoi Medjidiev./BTA/

Lexo edhe

Video