Ministri i Ekonomisë nis një iniciativë me kompanitë e huaja në Bullgari për nxitjen e investimeve

Ministri i Ekonomisë nis një iniciativë me kompanitë e huaja në Bullgari për nxitjen e investimeve

Ministri në detyrë i Ekonomisë dhe Industrisë, Nikolla Stojanov, ka nisur një iniciativë të re me kompanitë e huaja në Bullgari për përmirësimin e mjedisit të biznesit dhe nxitjen e investimeve, tha kjo ministri në një komunikatë për shtyp. Takimi i parë në formatin “Mëngjesi me investitorët” u mbajt të premten me përfaqësues të biznesit austriak dhe u organizua në bashkëpunim me Ambasadën e Austrisë në Bullgari.

Investimet e huaja direkte në Bullgari tejkaluan 50 miliardë euro në fillim të vitit 2022, tha Stojanov në hapjen e kësaj ngjarjeje. Këto shifra janë rezultat i punës së mijëra kompanive dhe shteti duhet të ketë një dialog shumë më operacional me këto kompani, tha ai. Sipas tij, është shumë e rëndësishme që këto takime të bëhen të rregullta pasi ofrojnë një formë të shpejtë dhe të drejtpërdrejtë komunikimi të biznesit të huaj me Ministrinë e Ekonomisë. “Për ne është thelbësore të dëgjojmë nga dora e parë për problemet dhe synimet e ardhshme të investitorëve të huaj në vend. Kjo do të na ndihmojë në përgatitjen e ndryshimeve legjislative dhe në zhvillimin e ardhshëm të zonave industriale”, shtoi Stojanov.

Sipas tij, gati 10% e investitorëve më të mëdhenj të huaj janë kompani austriake që zhvillojnë biznesin e tyre pothuajse në të gjithë sektorët. Gjithsej 350 kompani austriake kanë investuar deri më tani në Bullgari 4.6 miliardë euro. Në vitin 2021, eksporti bullgar në Austri u rrit me 36% dhe tregtia e dyanshme arriti në afro 1.9 miliardë euro. Stojanov vuri në dukje se 90% e të pranishmëve në takim janë bullgarë të cilët janë pjesë e menaxhmentit të kompanive austriake në Bullgari.


Stojanov tha gjithashtu se po punohet në një sërë projektesh investimi dhe se pret lajme konkrete gjatë muajve në vijim.

Në kuadër të diskutimit, përfaqësues të mbi 15 kompanive paraqitën problemet dhe pyetjet e tyre. Ata ranë dakord që të zhvillojnë diskutime të rregullta.

Takime të ngjashme do të organizohen së bashku me oda të tjera të huaja të tregtisë në Bullgari, njoftoi Ministria e Ekonomisë./BTA/

Lexo edhe

Video