Michel propozon formimin e Komunitetit Gjeopolitik Evropian

Michel propozon formimin e Komunitetit Gjeopolitik Evropian

Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel propozoi sot formimin e një komuniteti gjeopolitik evropian që do të kontribuonte në afrimin dhe forcimin e bashkëpunimit midis vendeve evropiane, përfshirë Ballkanin Perëndimor, në zgjidhjen e sfidave, promovimin e paqes dhe stabilitetit në kontinent.

“Vendet e Ballkanit Perëndimor, vendet që anëtarësohen nga Partneriteti ynë Lindor dhe vendet e tjera evropiane me të cilat kemi marrëdhënie të ngushta janë të parat që po mendoj këtu. Udhëheqësit e vendeve që do të merrnin pjesë në këtë projekt do të takoheshin të paktën dy herë në vit dhe politika e jashtme do të ishte fusha më e rëndësishme e bashkëpunimit brenda këtij komuniteti”, tha Michel.


Duke folur në seancën e sotme të Komitetit Ekonomik dhe Social Evropian në Bruksel, Charles Michel njoftoi se tashmë ka filluar konsultimet me liderët e BE-së 27 për formimin e Komunitetit Gjeopolitik Evropian dhe se do ta vendosë këtë çështje në agjendën e samitit të BE-së në qershor.

“Do të organizoj, në koordinim me presidencën franceze të BE-së, një takim me liderët e BE-së dhe të Ballkanit Perëndimor në qershor, në margjinat e Këshillit Evropian”, tha Michel.

Presidenti i Këshillit Evropian për verën shpall gjithashtu një konferencë që duhet të mbledhë liderët e BE-së dhe vendet partnere të interesuara për të diskutuar opsionet specifike për një projekt të ri të përbashkët.

Lexo edhe

Video