Më pak se 10% e grave janë pjesë e ndërmarrësisë

Ministri i Zhvillimit Rural, Fitim Damka ka thënë se më pak se 10% e grave në Kosovë janë të përfshira në ndërmarrësi. Ndërsa, Qeveria e Kosovës udhëzohet që të krijojë politikat e duhura që sigurojnë dhe stimulojnë gratë në këtë drejtim.

Kështu u bë e ditur në debatin me temën: Ndërmarrësia, mundësi reale për të gjitha gratë dhe vajzat në Kosovë, në kuadër të Projektit “Promovimi i Zhvillimit Ekonomik Rajonal përmes Akademia e Ndërmarrësisë”, mbështetur financiarisht nga Ministria e Zhvillimit Rajonal.

Ministri Damka tha se kjo ministri në tri vitet e fundit ka mbështetur 141 biznese që udhëhiqen nga gratë.

Damka tha se kjo ministri në vitet e ardhshme do ketë program të veçantë për mbështetjen e ndërmarrësive që udhëhiqen nga gratë.

“MZHR programet i ka të ndërlidhura mes vete  që nënkupton se pas ngritjes së kapaciteteve, idetë kreative për të bërë biznes  përmes programe start-up. Përmes programeve të bizneseve ekzistuese një mundës tjetër  për të bërë biznes duke gjeneruar vende të reja të punës dhe për të qenë të pavarur përmes  vetëpunësimit duke zhvilluar procesin e tyre….Gratë në ndërmarrësi ende përfshijnë një përqindje të vogël afër 10 % MSHR përmes programe zhvillimore ka një prioritet përkrahjen e grave dhe vajzave në zhvillimin e bizneseve. Disa analiza që kemi bërë për tri vitet e fundit në të kaluarën nga 2018 -2020 MZHR ka mbështetur në total 141 biznese të udhëhequra nga gratë, numri më i madh i projekteve përfituese janë gra nga regjioni qendrës janë 39 përfitues”, theksoi ai.


Ndërsa, koordinatorja e ekipit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë, Ulrika Richardson u shpreh se Qeveria e Kosovës duhet të krijojë politika e duhura dhe t’i sigurojë gratë se ato kanë qasje të lehtë në vendet e punës.

Sipas saj, fuqizimi ekonomik i gruas është e drejtë e njeriut është gjëja më e mençur e një shoqërie.

“Tani është koha kur duhet të ngrisim zërin dhe të sigurojmë se jemi të fuqizuar për t’i zhvilluara këto projekte, sepse gratë përbëjnë 50% të popullatës duhet të jenë në pozicion të barabartë sikurse meshkujt sikurse meshkujt i kemi të njëjtat të drejta. Kosova e ka me Kushtetutë dhe ka vërtetuar këtë Kosova rishtazi ka ratifikuar edhe Konventën e Stambollit që ka siguruar një rizotim për me luftuar dhunën ndaj fëmijëve dhe grave. Neve tani kemi atë mundësi dhe përgjegjësinë që të sigurojmë që të drejtat e grave janë përmbushur… Ka shumë e shumë fusha ku gratë munden me qenë kreative dhe janë kreative kështu që qeveria ka shumë përgjegjësi që t’i krijoj politikat e duhura, insentivat e duhura që t’i stimuloj ato  dhe t’i siguroj që gratë kanë qasje në ato vende pune ,sepse tek e fundit ka shumë diskriminim  dhe përveç këtu  nëse je grua që i përket ndonjë minoriteti është problemi i gjuhës ndoshta nuk jeton afër  duhet me mëndu edhe si me shkua deri në vendin e punës apo ndoshta ke ndonjë aftësi të kufizuar ka shumë barriera që i prekin shumë gratë sesa burrat ”,  u shpreh ajo.

Drejtoresha ekzekutive e Forumit për Lidership dhe Diplomaci, Njomza Emini tha se përmes këtyre debateve po tentohet të rritet niveli i informacioneve të grave për mundësitë që të jenë udhëheqëse në këtë sektor.

Emini i shpalosi edhe disa nga objektivat kryesore në këtë drejtim.

“Krahas ngritjes së nivelit të  informacionit të grave dhe vajzave për ndërmarrësi në kuadër të projektit kemi definuar objektivat: zhvillimi rajonal përmes nxitjes së grave dhe vajzave nga rajonet e ndryshme të marrin pjesë në aktivitet të ndryshme për ngritjen e kapaciteteve të tyre në ndërmarrësi. Krijimi i rrjetit jo formal për promovimin e ndërmarrësisë në mesin e grave dhe të rinjve, promovimi i bashkëpunimit në mes shoqërisë civile dhe nivelit qendror për ngritjen e  zhvillimit ekonomik rajonal. Përveç që synojmë që përmes këtyre aktiviteteve të edukimit joformal që shtojnë nivelin e informacioneve në mesin e pjesëmarrësve do kemi mundësi të krijojmë fushatën vetëdijësuese dhe në fund të krijojmë rrjetin joformal të aktiviteteve që promovojnë ndërmarrësinë“, theksoi ajo.

Lexo edhe

Video

error: