Më 19 shtator 1630, lindi Pjetër Bogdani

Më 19 shtator 1630, lindi Pjetër Bogdani

Më 19 shtator 1630, në fshatin Gur të zonës së Hasit lindi Pjetër Bogdani, i njohur në italisht si Pietro Bogdano, kleriku dhe shkrimtari më origjinal i letërsisë së hershme shqiptare.

Ai ishte autor i Cuneus Prophetarum (Çeta e Profetëve), 1685, vepra e parë prozë me përmbajtje e shkruar fillimisht në gegërisht.


Libri u botua ne Padovë të Italisë, dhe pasqyron erudicionin dhe patriotizmin e autorit.

Pjetër Bogdani organizoi një rezistencë kundër osmanëve dhe një lëvizje pro-austriake në Kosovë në vitin 1689, që përfshinte shqiptarë myslimanë dhe të krishterë.

Lexo edhe

Video