Mbrojtja e Thaçit përfundon kundra-pyetjet për oficerin britanik

Në gjykimin ndaj Hashim Thaçit dhe të tjerëve edhe sot vazhdoi intervistimi i oficerit të inteligjencës britanike, Francis Ledwidge, i cili ka shërbyer gjatë periudhës së luftës në Kosovë.

Në vazhdën e marrjes në pyetje nga mbrojtja e Hashim Thaçi, oficeri britanik foli për dëbimet e shqiptarëve nga forcat serbe, derisa theksoi se edhe ai për një periudhë ishte zhvendosur në Shqipëri. 

Avokati, Kehoe pyeti dëshmitarin nëse konsideron se pas masakrës së Reçakut ishte situatë kaotike në terren, më pas dëshmitari i 14-të i ZPS-së tha se kjo situata ishte kaotike që nga momentin kur ata kishin arritur në Rahovec.

Teksa u pyet për një raport të OSBE që flet për dëbimet e popullatës shqiptare nga forcat serbe, dëshmitari, Ledwidge u shpreh se edhe ai me sytë e tij i kishte parë disa prej tyre.

Më pas, Kehoe parashtroi disa pyetje dhe rreth operacionit të forcave serbe në fshatin Bellacerk, Krushë e Madhe e Krushë e Vogël, që forcat serbe zhvilluan pas bombardimeve të NATO-së.

Kurse, dëshmitari i ZPS-së u shpreh se nuk i kundërshton mizoritë që kanë bërë forcat serbe karshi popullatës shqiptare.

Oficeri ushtarak britanik, i cili po dëshmon në rastin kundër Thaçit dhe të tjerëve theksoi se pas periudhës së konfliktit ka pas prani të krimit të organizuar

Kjo përgjigje e Ledwidge rrodhi pas pyetjes së bëri nga avokati Kehoe pasi lexoi edhe një raport të OSBE-së.

Avokati i Hashim Thaçit, Gregory Kehoe vazhdoi me pyetje për dëshmitarin e ZPS-së lidhur me atë se a ishte ai në dijeni për deklaratat e Thaçit përmes të cilave këshillonte shqiptarët për ndërprerje të dhunës dhe promovonte Kosovë ndër etnike.


Më pas, dëshmitari u shpreh se nuk i kujtohet të ketë dëgjuar për këto deklarata dhe raportimet e tij për këtë çështje mund të kenë ndodhur bazuar në raportimet nga takimet.

Tutje, mbrojtja e Thaçi ka vazhduar tutje ta pyes dëshmitarin e ZPS-së se ishte në dijeni për një vizitë në korrik të Thaçit në Mitrovicë për të qetësuar dhunën atje. Më pas, dëshmitari tha se atë kohë nuk ishte në dijeni po javën që shkoi lexoi për këtë gjë.

E pas insistimit të avokatit të Thaçit, Kehoe rreth asaj se dëshmitari a e kishte dëgjuar deklaratën e Thaçit se kishte thënë se ka përfunduar koha kur flitet serbishtja, oficeri i inteligjencës britanike, Francis Ledwidge ritheksoi se nuk ka qenë i pranishëm kur është bërë ajo deklaratë nga ish-presidenti, Hashim Thaçi.

Siç u shpreh ai puna e tij ishte të gjente njerëzit e zhdukur dhe të trajtonte shkeljet e të drejtave të njeriut.

Më pas, kundra-pyetjet i vazhdoi mbrojtja e Kadri Veselit.

Ndryshe, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi janë të pranishëm fizikisht në sallën e gjyqit gjatë seancës së sotme.

Oficeri ushtarak britanik, Francis Ledwidge dëshminë e tij para Speciales e nisi gjatë seancës së djeshme, kur ndaj tij parashtroi pyetje ZPS, ndërsa mbrojtja e viktimave nuk kishte pyetje për dëshmitarin e 14-të në rastin Thaçi dhe të tjerët.

Lajmi i plotë është në sistemin me parapagim.

Gjykimi kundër ish-krerëve të UÇK-së, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi dhe Rexhep Selimi ka nisur më 3 prill me deklaratat hyrëse, ku të gjithë janë deklaruar të pafajshëm për akuzat për krime të pretenduara të luftës.

Ata ndodhen në qendrën e paraburgimit në Hagë prej nëntorit të vitit 2020./B.Ibishi/

Lexo edhe

Video