Mbrojtësja e viktimave: Ajo që kërkojnë viktimat është pranimi i së keqes që u është bërë

Në seancën e sotme ku po mbahet gjykimi ndaj Salih Mustafës, mbrojtësja e viktimave ka thënë se viktimat presin të shohin të dënuar ata që i konsiderojnë përgjegjës për krimet ndaj tyre.

Anni Pues i ka rekomanduar trupit gjykues të vizitojë vendin në të cilin prokuroria e specializuar pretendon se janë kryer krime nga ish-komandanti i UÇK-së, Salih Mustafa.

“Unë shkova vet në Zllashë, menjëherë pasi arrita në fshat dolën ca burra dhe filluar të pyesin pse isha aty, shoferi i cili më shpuri aty u nervozua shumë, ajo që në plan të parë dukej si një vend i qetë e paqësor jo shumë larg nga Prishtina në fakt ishte një atmosferë tepër shtypëse. Një përkujtimore e UÇK-së dhe simbol të UÇK-së sundojnë edhe sot në fshat, unë mësova shumë gjatë vizitës sime të shkurtë. Largësia e atij vendi tregon se çfarë vendi ideal ishte ai si një vend për tortura. Cili do t’i dërgonte britmat e atyre që torturoheshin, apo të vinte atyre në ndihmë, gjithashtu më bëri të kuptoj praninë dominante të UÇK-së, një vështrim në Zllashë tani do të na lejoj të kuptojmë më mirë se çfarë ato viktima, të cilat do të japin dëshmi në gjykatë, kanë përjetuar, se si duhet të ketë qenë jeta për ta para 22 vitesh. Vizita në vendin e krimit mund të jetë një sfidë dhe mbase mund të mos duket me rëndësi por ne parashtrojmë se një vizitë e tillë do të ishte në interes të drejtësisë”, ka thënë mbrojtja e viktimave”, tha Pues.

Ajo ka thënë se viktimat presin që kryesit e veprave të pranojnë të keqën që e kanë bërë.


“Ajo që viktimat kërkojnë është pranimi i të keqes që iu është bërë atyre. Ky gjyq është i rëndësishëm sepse do të zbulojë dhe do të paraqes në këtë sallë gjyqi disa nga këto të vërteta të parehatshme, është shpresa e sinqertë që njerëzit në Kosovë do të angazhohen në këto procedura, do të dëgjojnë dhe do të kuptojnë që ky gjyq nuk ka të bëjë me legjitimitetin e luftës për pavarësi, ky gjyq ka të bëjë me rregullat bazë të njerëzimit”, ka thënë ajo.  

Ajo ka thënë se zhgënjimi i viktimave është shumë i madh.

“Zhgënjimi i viktimave është shumë i madh, ata kanë pritur shumë gjatë dhe janë lodhur nga premtimet e pa mbajtura. Viktima që kanë vuajtur në duart e UÇK-së kanë dështuar sepse nuk kanë pasur asnjë rast të kërkojnë zgjidhje efikase për vuajte të tyre në asnjë gjykatë, të brendshme, hibride apo ndërkombëtare. Sigurisht kjo tregon pse ishte e nevojshme të ngrihej kjo gjykatë dhe puna e kësaj gjykate do të ishte rasti i fundit për ta bërë këtë, për të bërë zgjidhje dhe drejtësi për ta”, ka shtuar ajo.

Salih Mustafa nuk po qëndron në sallën ku po mbahet seanca e parë gjyqësore ndaj tij.

Paraprakisht ai është deklaruar i pafajshëm për të gjitha akuzat me të cilat ngarkohet.

Lexo edhe

Video