Mbretëria e Bashkuar paralajmëron për rreziqet e paraqitura nga AI

Mbretëria e Bashkuar paralajmëron për rreziqet e paraqitura nga AI

Zëvendëskryeministri i Britanisë tha të premten se bota nuk mund të përballojë të “binte në kurth” në debatet nëse AI është një mjet për të mirën apo për të keqen.

Oliver Dowden tha se do të jetë një mjet për të dy, por ka nevojë për të punuar në të “me shpejtësi të madhe”.

Inteligjenca artificiale është “një sfidë që është tashmë me ne sot, dhe që po ndryshon, pikërisht tani, të gjitha të nesërmet tona. Ajo do të ndryshojë gjithçka që bëjmë … mënyrën se si jetojmë,” tha Dowden në Asamblenë e Përgjithshme vjetore të OKB-së në New. York.

Ai e përkufizoi AI si “transformimin më të madh që ka njohur bota” dhe tha se detyra e qeverive për këtë çështje duhet të jetë ta kuptojnë, ta kuptojnë dhe të kërkojnë ta qeverisin atë, por duhet bërë “me shpejtësi të madhe”.


Dowden tha se bota i ka parë tashmë rreziqet që mund të paraqesë AI: “Adoleshentët që hakojnë detaje bankare të individëve … terroristët që synojnë sistemet qeveritare … kriminelët kibernetikë që mashtrojnë opinionet me falsifikime të thella dhe robotë … madje edhe shtete që shtypin popujt e tyre.”

“Nuk ka të ardhme në të cilën kjo teknologji nuk zhvillohet me një ritëm të jashtëzakonshëm”, tha ai.

Duke vënë në dukje se Britania e Madhe do të presë një Samit të AI në nëntor, zëvendëskryeministri tha se qëllimi i takimit është të arrihet një kuptim i përbashkët i “këtyre rreziqeve më ekstreme dhe se si bota duhet t’i përballojë ato … dhe në të njëjtën kohë, fokusimi në mënyrën se si AI mund të përdoret për të mirën publike.”

Samiti do të zhvillohet në nëntor. 1 – 2 në Bletchley Park, Buckinghamshire, një nga vendlindjet e shkencës kompjuterike, tha qeveria muajin e kaluar. (AA)

Video