Mbetjet e botës së lashtë si Toka shihen duke u ngrënë nga një yll

Mbetjet e botës së lashtë si Toka shihen duke u ngrënë nga një yll

Sekuenca kryesore e jetës së një ylli si Dielli mund të mos përfundojë në një supernova si yjet më masivë atje, por nuk do të jetë një çështje e qetë.

Ndërsa yllit i mbaron karburanti dhe bëhet i paqëndrueshëm, ai fryhet në një madhësi absolutisht të madhe përpara se të fryjë materialin e tij të jashtëm, ndërsa bërthama shembet në një xhuxh të bardhë të vogël e tepër të dendur.

Për Diellin, ajo fazë gjigante e kuqe e fryrë mund të shtrihet deri në Mars, një proces që mund të destabilizojë dhe shkatërrojë planetët mjaft afër.

Ne kemi parë yje xhuxhë të bardhë që kanë planetë, duke sugjeruar se ata mund t’i mbijetojnë procesit (ose të formohen pas tij). Por, gjithnjë e më shumë, shkencëtarët po zbulojnë se shumë ekzoplanetë hahen nga xhuxhi i bardhë.

Mund ta dallojmë për shkak të ‘ndotjes’ nga elementët planetarë në atmosferët e yjeve xhuxh të bardhë, studimi i të cilave njihet si nekroplanetologji.

Dhe tani, astronomët kanë zbuluar shembullin më të vjetër të njohur: Një ekzoplanet i gllabëruar nga një xhuxh i bardhë që u formua 10.2 miliardë vjet më parë.

Xhuxhi i bardhë është rreth 90 vite dritë nga Toka, tepër i vogël dhe i zbehtë, me një nuancë të pazakontë më të kuqe se çdo yll tjetër xhuxh i bardhë. Një yll i dytë xhuxh i bardhë, jashtëzakonisht blu, u formua 9 miliardë vjet më parë. Të dy yjet, zbuloi ekipi, po përjetojnë ndotje të vazhdueshme duke rënë nga mbeturinat planetare.

Megjithatë, ndërsa ylli i kuq, i quajtur WD J2147-4035, përfaqëson xhuxhin e bardhë më të vjetër të ndotur të zbuluar deri më tani, ylli blu, i quajtur WD J1922+0233, është potencialisht më interesant: Elementet që gjenden në atmosferën e tij sugjerojnë se ylli po ha një planet. shumë e ngjashme me Tokën.

“Ne po gjejmë mbetjet më të vjetra yjore në Rrugën e Qumështit që janë të ndotura nga planetë dikur të ngjashëm me Tokën,” thotë astrofizikani Abbigail Elms nga Universiteti i Warwick në Britani të Madhe.

“Është e mahnitshme të mendosh se kjo ka ndodhur në shkallën e 10 miliardë viteve dhe se ata planetë kanë vdekur shumë përpara se të formohej Toka”.

Ne mund të shpërndajmë përbërjen kimike të atmosferës së një ylli nga drita e prodhuar nga një yll. Jo të gjitha gjatësitë e valëve emetohen në mënyrë të barabartë: disa janë më të forta, disa janë më të dobëta. Kjo është për shkak se elementët mund të thithin dhe ri-emetojnë dritë, duke ndryshuar spektrin e dritës që del nga ylli.


Nuk është menjëherë e dukshme se cilët elementë janë në lojë, por shkencëtarët po bëhen më të aftë për të identifikuar se cilat veçori të absorbimit dhe emetimit në një spektër lidhen me cilët elementë.

Kur Observatori Hapësinor Gaia i Agjencisë Evropiane të Hapësirës identifikoi dy xhuxhët e bardhë me ngjyrë të pazakontë, Elms dhe kolegët e saj i nënshtruan dy topat e çuditshëm në studime të ndryshme.

Meqenëse yjet xhuxh të bardhë nuk fuqizohen më nga shkrirja e elementeve në bërthamën e tyre, temperaturat e tyre po ulen ngadalë me një ritëm të njohur; Duke matur temperaturat e dy yjeve, studiuesit ishin në gjendje të vlerësonin se sa kohë u krijuan nga vdekja e një ylli të ngjashëm me Diellin.

Më pas, ata iu nënshtruan spektrit të yjeve në analiza për të përcaktuar përbërjen e tyre atmosferike. Në yllin e kuq, ata gjetën natrium, litium, kalium dhe ndoshta karbon. Në yllin blu, ata gjetën natrium, kalcium dhe kalium.

Meqenëse xhuxhët e bardhë janë kaq intensivë nga ana gravitacionale, elementët e rëndë si këta duhet të zhduken në brendësi të xhuxhit të bardhë, përtej zbulimit, shumë shpejt; kjo sugjeron që materiali që prodhon këta elementë ende po bie mbi yje nga retë e mbeturinave rreth tyre.

Në rastin e WD J2147-4035, ekipi përcaktoi se ndotja ishte ndoshta mbetjet e një sistemi planetar që kishte rrotulluar yllin përpara se të vdiste, i mbijetoi grahmat e vdekjes yjore dhe tani ngadalë, gjatë miliarda viteve, po bie në Ylli.

Meqenëse ylli u shndërrua në një xhuxh të bardhë më shumë se 10 miliardë vjet më parë, kjo e bën atë sistemin planetar më të vjetër të njohur në Rrugën e Qumështit (megjithëse një sistem që shpërbëhet dhe zhduket).

Ndërkohë, mbeturinat që ndotin WD J1922+0233 kanë një përbërje të ngjashme me koren kontinentale të Tokës, duke sugjeruar një planet të ngjashëm me Tokën që rrotullohet rreth një ylli të ngjashëm me Diellin, i cili jetoi dhe vdiq miliarda vjet përpara se të formohej Sistemi Diellor.

Është si një rekord fosil i galaktikës që mund të na tregojë se si ishin sistemet planetare në Rrugën e Qumështit në epokat para se të mbërrinim këtu për t’u mrekulluar me mrekullitë e saj.

“Kur këta yje të vjetër u formuan më shumë se 10 miliardë vjet më parë, universi ishte më pak i pasur me metale sesa tani pasi metalet formohen në yje të evoluar dhe shpërthime gjigante yjore,” thotë astrofizikani Pier-Emmanuel Tremblay i Universitetit të Warwick.

“Dy xhuxhët e bardhë të vëzhguar ofrojnë një dritare emocionuese në formimin planetar në një mjedis të varfër me metale dhe të pasur me gaz, i cili ishte i ndryshëm nga kushtet kur u formua Sistemi Diellor.”

Hulumtimi është publikuar në “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

Lexo edhe

Video