Marramendje gjatë ngritjes në këmbë? Ja dy teknika të thjeshta

Marramendje gjatë ngritjes në këmbë? Ja dy teknika të thjeshta

Ndjenja e trullosjes ose marramendjes kur ngriheni në këmbë për shkak të hipotensionit fillestar ortostatik (Ioh), ose një rënie kalimtare të presionit të gjakut dhe rritje të rrahjeve të zemrës, është një gjendje e zakonshme, por e kuptuar keq.

Ata e kanë vuajtur atë në shumë të paktën një herë, për disa episodet mund të jenë më të shpeshta dhe të vështira për t’u menaxhuar.

Teknikat e thjeshta të muskujve mund të menaxhojnë në mënyrë efektive simptomat, sipas një studimi nga Universiteti Kanadez i Calgary, botuar në Heart Rhythm.

Të fikët (ose sinkopa), marramendja, dridhja e kokës ose humbja e vetëdijes nga hipotensioni fillestar ortostatik prek deri në 40% të popullsisë së përgjithshme (të të gjitha moshave) për ekspertët, ndërsa presinkopia është ndoshta edhe më e zakonshme.

Pavarësisht nga kjo, gjendja është studiuar relativisht dobët dhe disponohet një informacion minimal mbi mekanizmat themelorë ose mbi menaxhimin dhe trajtimin e simptomave.


Aktualisht, ka shumë pak opsione të disponueshme për pacientët që kanë vështirësi të rënda dhe episode të shpeshta dhe pa trajtim medikamentoz.

Studimi shqyrtoi 22 të rinj të një moshe mesatare 32 vjeç me një histori të konsiderueshme të të fikëtit menjëherë pas qëndrimit në këmbë dhe më shumë se katër episode presinkope ose sinkope në muaj.

Studimi parashikoi vendosjen e një rënie të ndjeshme të presionit të gjakut sistolik në të paktën 40 mmHg ndërsa qëndrohej në këmbë për të përmbushur kriteret diagnostike për hipotensionin fillestar ortostatik.

U zbulua se si paraaktivizimi i muskujve të pjesës së poshtme të trupit (kofshët) përmes ngritjeve të përsëritura të gjunjëve para qëndrimit në këmbë.

Tensioni i muskujve të pjesës së poshtme të trupit (kofshët dhe vithet) përmes kryqëzimit dhe tensioni i këmbëve menjëherë pas qëndrimit në këmbë përmirësojnë në mënyrë efektive uljen e presionit të gjakut.

Kjo, sipas studimit, çon në një reduktim të simptomave gjatë qëndrimit në këmbë.

Lexo edhe

Video