Lordoza: Shkaku, simptomat dhe si trajtohet ky problem i pakëndshëm i shtyllës kurrizore?

Lordoza: Shkaku, simptomat dhe si trajtohet ky problem i pakëndshëm i shtyllës kurrizore?

Lordoza është një lakim i tepruar i shtyllës kurrizore, me shpinë të lakuar përpara.

Ajo është një nga deformimet e shtyllës kurrizore së bashku me kifozën dhe skoliozën.

Shprehet në qafë dhe në pjesën e poshtme të shpinës, dhe mund të përkeqësohet me kalimin e moshës. Megjithatë, ka disa mënyra në të cilat lordoza mund të korrigjohet.

Llojet e lordozës

Lordoza më e zakonshme është në pjesën e poshtme, lumbare të shtyllës kurrizore, andaj quhet lordoza lumbare. Ju mund të kontrolloni nëse e keni këtë lordozë duke u shtrirë me shpinë në një sipërfaqe të sheshtë dhe provoni ta vendosni pëllëmbën nën pjesën e poshtme të shpinës. Njerëzit që kanë lordozë do të kenë më shumë hapësirë ​​midis shtyllës kurrizore dhe sipërfaqes. Kjo lordozë mund të vërehet edhe në një pozicion në këmbë, sepse njerëzit do të kenë bark dhe të pasme të fryra, ndërsa pjesa e poshtme e shtyllës kurrizore do të jetë në formë C. Megjithatë, për t’u siguruar që është lordozë, duhet bërë një radiografi e shtyllës kurrizore.

Lloji i dytë është lordoza cervikale, e cila mund të njihet në pjesën e qafës. Vija e shtyllës kurrizore këtu do të zhvendoset djathtas ose majtas. Mund të ketë gjithashtu një lakim të theksuar brenda ose jashtë të qafës.

Shkaqet e lordozës

Lordoza mund të ndodhë me plakjen, por mund të shkaktohet edhe nga qëndrimi jo i duhur, lëndimet, osteoporoza, operacioni në shtyllën kurrizore, obeziteti ose muskujt e dobët të barkut.

Cilat janë simptomat?

Simptoma më e zakonshme është dhimbja në qafë ose në pjesën e poshtme të shpinës, si dhe dhimbje muskulore. Mund të shfaqen gjithashtu dhimbje në shpatulla, si dhe në pjesën e sipërme të shpinës dhe lëvizje të kufizuara.

Përveç kësaj, simptomat e mëposhtme mund të shfaqen:

⦁ ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë

⦁ ngurtësim i këmbëve


⦁ dëmtim i kontrollit të fshikëzës

⦁ dobësi

⦁ ngërçe dhe dhimbje muskujsh

Me këto simptoma, është e nevojshme të kontaktoni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur dhe të bëni analiza në mënyrë që ai të fillojë të zgjidhë problemet.

Lordoza te fëmijët

Lordoza mund të shfaqet edhe te fëmijët, pa ndonjë shkak specifik. Quhet lordoza juvenile sepse shfaqet te fëmijët nga mosha tre deri në dhjetë vjeç. Kjo lloj lordoze më së shpeshti korrigjohet gjatë adoleshencës, ndërsa disa fëmijë do të kenë nevojë të mbajnë proteza ose të kryejnë ushtrime.

A mund të parandalohet lordoza?

Lordoza mund të parandalohet në disa mënyra. Shmangni qëndrimin ulur ose qëndrimin në të njëjtin vend për një kohë të gjatë. Është gjithmonë mirë të ndryshoni pozicionin ose të ecni herë pas here. Gjithashtu mund të ndihmojnë disa ushtrime dhe ulja në një karrige që ka mbështetje për shpinën. Njerëzit obezë duhet të humbin kilogramë dhe kjo do të zvogëlojë dhimbjen e shpinës.

Ushtrime për lordozën

Ushtrimet për lordozën përfshijnë ushtrime që forcojnë muskujt e shpinës dhe barkut. Është e rëndësishme t’i kryeni ato në mënyrë të kontrolluar dhe të ngadaltë dhe të shtrëngoni muskujt e barkut me çdo ushtrim.

Si diagnostikohet lordoza?

Në disa njerëz, lordoza mund të shihet e shtrirë ose e përkulur ose duke kryer ushtrime të caktuara. Megjithatë, mënyra më e mirë për të diagnostikuar lordozën është të shkoni te mjeku ose fiziatri dhe të bëni një radiografi të shtyllës kurrizore, rezonancë magnetike ose CT.

Si trajtohet lordoza?

Trajtimi varet nga ashpërsia e gjendjes dhe shkaku i lordozës. Në disa raste, vetëm ushtrimet mund të ndihmojnë, ndërsa në rastet më të rënda do të nevojitet kirurgji. Për të reduktuar simptomat, ilaçet kundër dhimbjeve, terapia fizike ose humbja e peshës te njerëzit obezë mund të ndihmojnë.

Lexo edhe

Video