Liberalët gjermanë miratuan marrëveshjen e koalicionit për qeverinë e re

Liberalët gjermanë miratuan marrëveshjen e koalicionit për qeverinë e re

Partia Liberale Demokratike e Lirë (FDP) e Gjermanisë ka miratuar një marrëveshje koalicioni për të formuar një qeveri të re me dy parti të qendrës së majtë, SDP dhe Të Gjelbërit, kështu që kandidati për kancelar Olaf Scholz është një hap më pranë marrjes së detyrës si lideri i ri i vendit.

Marrëveshja e koalicionit u miratua nga anëtarët e SDP-së në kongresin e partisë të shtunën dhe të Gjelbrit pritet të votojnë të hënën, përpara se Bundestagu të votojë për zgjedhjen e Scholz të mërkurën.

“Kjo është një marrëveshje koalicioni për politikën e qendrës, e cila nuk do ta çojë vendin tonë majtas, por dëshiron ta çojë përpara”, tha kreu i FDP, Christian Lindner në kongresin e partisë.

Për marrëveshjen votuan 535 delegatë, 37 ishin kundër dhe tetë abstenuan.


Qeveria e re gjermane synon të shtojë përpjekjet për të luftuar ndryshimet klimatike dhe të bëjë më shumë për të modernizuar vendin, duke përfshirë përmirësimin e rrjeteve celulare dhe të internetit.

Ajo gjithashtu planifikon politika sociale më liberale, duke përfshirë legalizimin e shitjes së kanabisit për qëllime rekreative dhe lehtësimin e rrugës drejt shtetësisë gjermane, ndërsa premton përpjekje më të mëdha për të dëbuar emigrantët që nuk marrin azil.

Me insistimin e FDP-së, partnerët e koalicionit ranë dakord të mos rrisin taksat dhe të mos heqin “frenën e borxhit”, një rregull që Gjermania nuk duhet të shpenzojë më shumë se të ardhurat buxhetore.

Christian Lindner duhet të bëhet ministri i ri i Financave dhe partia do të marrë edhe Ministrinë e Transportit, Drejtësisë dhe Arsimit.

Video