Lia e majmunëve deri më tani u zbulua në mbi 50 vende

Lia e majmunëve deri më tani u zbulua në mbi 50 vende

Nigeria, e cila po lufton me epideminë e lisë së majmunëve që nga viti 2017, ka raportuar më shumë raste këtë vit, dhe virusi tani është identifikuar në më shumë se 50 vende të reja dhe kjo prirje ka të ngjarë të vazhdojë, paralajmëroi sot drejtori i Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Në një konferencë për media në Gjenevë, Tedros Adhanom Gebrejesus njoftoi se së shpejti do të rimbledhë Komitetin e Emergjencave të OBSH-së me rastin e përhapjes së lisë.


“Jam i shqetësuar për përhapjen e vazhdueshme të sëmundjes, pasi kjo mund të sugjerojë që virusi po “krijon” praninë e tij dhe mund të përhapet në grupe me rrezik të lartë, duke përfshirë fëmijët, të dëmtuarit nga imuniteti dhe gratë shtatzëna,” paralajmëroi Gebrejesus, duke vënë në dukje se ka tashmë janë raportuar disa raste të fëmijëve të infektuar.

Ai këshilloi autoritetet shëndetësore në mbarë botën që të inkurajojnë testimin sa më shpejt të jetë e mundur, të ndjekin udhëzimet klinike tashmë të publikuara nga OBSH, të komunikojnë në mënyrë aktive me qytetarët dhe të përdorin mundësitë për të thyer stigmën rreth virusit, si dhe të shpërndajnë informacion mbi masat mbrojtëse.

“Është gjithashtu e rëndësishme të sigurohet qasje e barabartë në kundërmasat si vaksinat dhe antiviralët,” tha Gebrejesus, duke shtuar se OBSH kishte ftuar shkencëtarët përmes “Planit të Kërkimit dhe Zhvillimit të Epidemisë” për të përshpejtuar kërkimin dhe zhvillimin e testeve, trajtimeve dhe vaksinave kundër lisë së majmunëve.

Lexo edhe

Video