Lajcak: BE mund të humbasë Ballkanin Perëndimor, nëse nuk nxiton për integrimin e tij

Lajcak: BE mund të humbasë Ballkanin Perëndimor, nëse nuk nxiton për integrimin e tij

Integrimi i Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian nuk ka alternativë, tha sot i dërguari i posaçëm i BE-së për Ballkanin Perëndimor, Miroslav Lajçak, në Forumin e Integrimit Ballkanik në Podgoricë, sipas faqes informative çeke Radio Slobodna Evropa.

“Ka vetëm një alternativë, anëtarësimi i plotë i Ballkanit Perëndimor në BE. Procesi është shumë më i ngadalshëm nga sa kishim shpresuar, por ka një sërë rrethanash objektive. BE-ja kërkon të jetë e sigurt se anëtarët e rinj nuk do të sjellin probleme shtesë”, tha Lajcak.

Ai shtoi se BE-ja nuk duhet të presë të zgjidhë problemet e saj, në proces e sipër ajo mund ta humbasë Ballkanin Perëndimor.


“Në mungesë të alternativave, në vend që të krijohen shtete ligjore, medie të pavarura, shoqëri civile dhe gjyqësore të depolitizuara, ekziston rreziku i forcimit të tendencave autoritare joliberale”.

“Një Ballkan i tillë do të ishte një instrument ndryshimi për interesat strategjike të lojtarëve të tjerë”.

Nga ana e tij, kreu i Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës, Zeljko Komsiq, tha se kishte frikë se Ballkani Perëndimor do të “bie si një dardhë e pjekur” në prehrin e presidentit rus Vladimir Putin.

Lexo edhe

Video