Kurti: Serbia përdorë ndikimin e saj në veri për të minuar sundimin e ligjit

Kurti: Serbia përdorë ndikimin e saj në veri për të minuar sundimin e ligjit

Kryeministri Albin Kurti ka deklaruar se paqja e vërtet në Ballkanin Perëndimor arrihet vetëm kur do të ketë një Serbi më demokratike. Megjithatë, ka theksuar se mbetet i përkushtuar ndaj dialogu të lehtësuar nga BE-ja me lidershipin aktual të Serbisë, me të cilët nuk ndajnë të njëjtat vlera.

Kurti në Kongresin e 26-të të Internacionales Socialiste në Spanjë, ka thënë se përbërësi që mungon për paqen në rajonin e Ballkanit Perëndimor është një Serbi demokratike.


“Fatkeqësisht, fqinji ynë në veri, dhe ai me të cilin Republika e Kosovës ndan kufirin më të gjatë, është ende një vend autoritar me aspirata territoriale ndaj nesh dhe me lidhje të gjera dhe të ngushta me Kremlinin. Që nga viti 1999, ata na kanë kërcënuar vazhdimisht me sjellje luftarake. Deri më sot, ata mbajnë 48 baza ushtarake dhe xhandarmërie në të gjithë kufirin e saj me Kosovën. Për më tepër, që nga shpallja jonë e pavarësisë në vitin 2008, ajo është angazhuar vazhdimisht në fushata që synojnë të minojnë shtetësinë tonë. Edhe pse në vitin 2010, Serbia kërkoi mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për ligjshmërinë e pavarësisë sonë, ajo ka zgjedhur të mos respektojë gjetjet e gjykatës. Kohët e fundit, ajo është përpjekur të përdorë ndikimin e saj në pjesën veriore të vendit tonë për të minuar sundimin e ligjit në atë rajon. Është e qartë, pra, se ajo që kemi pasur në 23 vitet e fundit mes dy vendeve tona është më tepër një armëpushim i thjeshtë sesa një paqe e vërtetë. Pyetja e qartë është: si t’i afrohemi paqes së vërtetë? Unë besoj se forcimi i demokracisë në Serbi është përgjigja. Kjo mund të duket si një goditje e gjatë për disa, dhe si një e vërtetë e thjeshtë për të tjerët – megjithatë, kjo është mënyra e vetme që ne dimë për të krijuar kushte për paqen afatgjatë”, ka thënë ai.

Megjithatë, theksoi se Kosova u angazhua në dialog të hapur demokratik në Bruksel, të ndihmuar nga Bashkimi Evropian, pasi vendi ynë beson në demokraci.

“Ne diskutojmë me ata që nuk ndajnë të njëjtat besime dhe që nuk kanë të njëjtin realitet. Një ndryshim demokratik në politikë është diçka që mund ta bëjë vetëm populli, por ka mënyra se si mund ta ndihmojmë atë nga jashtë. Solidariteti me forcat progresive në vende të tjera që nuk janë ende demokratike dhe duke u treguar si shembull për botën, janë rruga përpara. Qeveria ime po fokusohet në zhvillimin e ekonomisë sonë, reformimin e sistemit tonë të drejtësisë dhe forcimin e kapaciteteve tona mbrojtëse. Paralelisht, unë mbetem i përkushtuar ndaj këtij dialogu të lehtësuar nga BE-ja me lidershipin aktual të Serbisë. Dialogu edhe me ata që nuk ndajnë të njëjtat vlera”, tha ai.

Lexo edhe

Video