Kurti replikon me Abdixhikun e Tahirin: S’mund të marrë vendim mbi ZRrE se do të bëhem diktator

Kryetari dhe deputeti i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Lumir Abdixhiku, ka kërkuar nga kryeministri Albin Kurti që të tregojë nëse qytetarët e Kosovës mund ta përballojnë propozimin e Zyrës së Rregullatorit të Energjisë në lidhje me shtrenjtimin e energjisë elektrike.

Kreu i LDK-së, Abdixhiku i ka replikuar kryeministrit Kurtit, duke i thënë se është duke bërë gabim që po e barazon konsumin e energjisë me të ardhura.

Sipas tij, nuk duhet t’i bijë barra gjithkujt që shpenzon mbi 600 kWh që të paguajë me çmim të shtrenjtuar.

“A është i drejt, a është i përballueshëm, a mund ta përballojnë qytetarët tanë këtë propozim, kjo është tema. Dhe gabimin e parë që e bënë në trajtimin e kësaj teme, është se konsumin e energjisë e barazon me të ardhura. Nuk je këtu duke folur për ta ardhurat e qytetarëve. Nuk është domosdo ai që shpenzon më shumë është më i pasur, gabim e ke këtë premisë. Njerëzit e pasur sot kanë pajisje efiçente, që shpenzojnë më pak, jo domosdo të pasurit shpenzojnë më shumë, për kundrazi. Një termo e një fukaraje, shpenzon shumë më shumë se sa një pajisje që ngrohë një shtëpi 500 metërshe. Unë fola për tri alternativa, kryeministër, fola për formulën e pagesës dhe shpërndarjes se a është e drejtë… në qoftë se Çekia ka hequr TVSH-në prej 21 përqind në 0, sepse është rritur fatura, pse nuk e heq ti sot 8 përqind TVSH-në. Unë mendova që ju nuk po dini, prandaj, ua dhashë tri propozime, juve s’po doni, sepse ju theksuat që rryma është e lirë, e qytetarët nuk po e dinë sa po harxhojnë. E tash kanë me marrë vesh sa po harxhojnë, sepse keni me rritë çmimin. Ky është problem thelbësor”, theksoi ai.

Kryeministri Kurti tha se nuk mund të marrë vendim kundër raportit të ZRRE-së, përndryshe sipas tij, do të quhej diktator.


“Unë e kuptoj që është një barrë e madhe financiare edhe për shtetin, edhe për qytetarët. Bashkërisht duhet ta diskutojmë se si të dalim nga kriza, por unë nuk mund ta marrë këtë vendim përderisa ka ZRRE. Të kërkosh prej meje që ta marrë këtë vendim, do të thotë të kërkosh pikërisht prej meje të bëhem diktator. Na është e vërtet që i kemi fituar mbi 50 përqind, por shteti nuk është i barabartë me pushtetit. ZRRE ka sjellë një raport, ai raport nuk është mere ose leje… Në njërën anë është kërkuar me të drejt që në ZRRE, të mos ketë anëtar të partisë, e në anën tjetër i thuhet kryetarit të partisë vepro mbi bordin të pa anëtar të partisë. A e kuptoni që nuk është e mundshme kështu. ne kemi zgjedhur njerëz profesionistë aty, dhe duhet t’i lëmë të veprojnë të pavarur. Por, sërish ata i përgjigjen Kuvendit, dhe raporti nuk është mere ose leje”, u shpreh Kurti. 

Ndërkaq, shefi GP të PDK-së, Abelrad Tahiri tha se heqja e bllok-tarifave në vitin 2017, ishte bërë me propozim të kryesuesit aktual të bordit të ZRRE-së, Ymer Fejzullahu.

“Kryeministër po ta kujtoj që në vitin 2017 se personi që i ka hequr bllok tarifat ka qenë pikërisht Ymer Fejzullahu, të cilin ju e keni votuar si kryesues të Bordit të ZRRE-së. pra, ky person në atë periudhë e ka arsyetuar që heqja e bllok tarifave në vitin 2017 e nxitë kursimin e energjisë elektrike, dhe ju sot po e kundërshtoni një akt të tij në vitin 2017. Ndërsa, e keni shpërblyer me një pozitë të rëndësishme në këtë institucion”, theksoi ai.

Për këtë ka reaguar kryeministri Kurti, i cili theksoi se kryesuesi aktual i ZRRE-së, në atë kohë ka qenë kundër.

“Porsa ma konfirmuan se kryesuesi aktual i ZRRE-së nuk ka qenë kundër heqjes së bllok tarifave”, tha ai.

Kryeministri Kurti më tej tha se raporti i ZRRE-së i nënshtrohet diskutimit publik, do të marrë komentet sikurse të deputetëve, edhe të Qeverisë e të ministrave të linjës.

Lexo edhe

Video