Kurti: Qeveria po punon në transformimin digjital që sjell përfitime të shumta

Kurti: Qeveria po punon në transformimin digjital që sjell përfitime të shumta

Transformimi digjital në të cilin po punon Qeveria e Kosovës do të sjellë përfitime të shumta si për shtetin ashtu edhe për shoqërinë kosovare.

Kështu ka thënë kryeministri i vendit Albin Kurti, në konferencën ndërkombëtare për Siguri Kibernetike “Cyber ZERO”.

Kryeministri Kurti ka thënë se digjitalizimi i administratës publike mundëson rritjen e transparencës dhe llogaridhënies në qeverisje si dhe përmirësimin e cilësisë së shërbimeve për qytetarët e bizneset.

“Për transformimin digjital ka edhe sfida e rreziqe. Përderisa qeverisja dhe ekonomia e digjitalizuar bëhen gjithnjë e më shumë të varura nga mirëfunksionimi i rrjeteve dhe sistemeve të informacionit, siguria e hapësirës kibernetike bëhet me rëndësi qenësore për funksionimin e shtetit. Sulmet kibernetike sot kanë potencial për të shkaktuar dëme me shtrirje të gjerë, duke filluar nga rënia e uebfaqeve, degradimi e ndërprerja e shërbimeve elektronike e deri te cenimi i funksionimit të infrastrukturës kritike dhe rrezikimi i sigurisë kombëtare”, theksoi Kurti.

Po ashtu Kurti theksoi se Qeveria është duke i adresuar rreziqet e sigurisë kibernetike përmes një angazhimi, siç tha ai, shumëdimensional.


Ndërsa, ambasadori i SHBA-së në Kosovë, Jeffrey Hovenier ka thënë se janë të përkushtuar në mbështetjen e mediave të pavarura e shoqërisë civile efikase.

Ambasadori Hovenier gjithashtu ka deklaruar se janë të përkushtuar që ta mbështesin Kosovën që të shfrytëzojë burimin e saj më të rëndësishëm, që sipas tij është rinia.

“Ne kemi ndihmuar këtë konferencë, sepse jemi të përkushtuar në mbështetjen e mediave të pavarura dhe shoqërisë civile efikase, pasi që ne konsiderojmë se liria e shprehjes është e drejtë themelore dhe e domosdoshme për avancimin e demokracisë, sundimit të ligjit dhe prosperitetit ekonomik. Po ashtu jemi të përkushtuar që ta mbështesim Kosovën që të shfrytëzojë burimin e saj më të rëndësishëm, të rinjtë e saj, duke përfshirë edhe ekspertizën e tyre në kibernetikë”, theksoi Hovenier.

E kryetari i Prishtinës, Përparim Rama duke përmendur sulmet kibernetike në Shqipëri që ndodhën ditë muaj më parë, ka thënë se është e nevojshme që Kosova të jetë më vigjilente kundër kërcënimeve digjitale.

“Sulmet kibernetike ndaj faqeve të internetit të qeverisë shqiptare nga hakerët iranianë të këtyre kohëve të fundit veçse na vetëdijësojnë edhe më shumë për kërcënimin e vazhdueshëm me të cilin përballemi. dhe nevojitet për vigjilencë e bashkëpunim të përhershëm kundër kësaj dukurie. Prandaj, është me rëndësi thelbësore që të bashkohemi si komunitet që të luftojmë këtë kërcënim dhe të garantojmë sigurinë dhe mbarëvajtjen e botës sonë digjitale”, theksoi Rama.

Ndryshe, në tetor të vitit 2022 qeveria ka miratuar projektligjin për siguri kibernetike, dhe ky projektligj aktualisht është aprovuar në lexim të parë në Kuvend./I. Shabani/

Lexo edhe

Video