Kufomat e ushtarëve rusë të braktisur gjenden pranë Kievit

Kufomat e ushtarëve rusë të braktisur gjenden pranë Kievit

Kur qentë e tyre filluan të gërmonin me këmbëngulje në një vend në pyll, fshatarët në Zavalivka thirrën autoritetet.

Një ekip ushtarak ukrainas doli në vendngjarje me kostume të bardha mbrojtëse, duke hequr me kujdes shtresën e sipërme të tokës.

Ata zbuluan trupin e një burri, me fytyrën poshtë me këmbët e tij të përdredhura çuditërisht poshtë tij. Nga uniforma e tij ishte e qartë se ai ishte një ushtar rus.

Javë pasi ata nuk arritën të pushtonin kryeqytetin e Ukrainës, mbetjet e trupave ruse janë ende duke u zbuluar në dhe përreth fshatrave nëpër të cilat ata kaluan ose pushtuan pranë kryeqytetit, Kiev. Por Ukraina thotë se Rusia tregon pak interes për t’i kthyer ato.

Nga varri në pyll, trupi u hoq në një tren frigoriferik në periferi të Kievit që tani funksionon si një morg i lëvizshëm për të vdekurit rusë.

Thasët e bardhë të plastikës janë shënuar me numra dhe jo me emra dhe të paktën 137 ishin grumbulluar brenda dy karrocave ditën që vizituam.


Ukrainasit tentojnë të identifikojnë të vdekurit: në trupin e sapo sjellë, ekipi i mjekësisë ligjore gjeti dy karta bankare, si dhe distinktivë për një brigadë pushkësh të motorizuar ruse.

“Të paktën kjo ka një shans për të shkuar në shtëpi,” tha njeriu përgjegjës, duke shfaqur gjetjet, duke përfshirë një fragment të ndotur bluzë të printuar me logon e Ushtrisë së Rusisë.

Rusia ka një slogan krenar: “Ne nuk e braktisim tonën”. Është një pjesë e madhe e justifikimit të supozuar të presidentit Vladimir Putin për pushtimin e Ukrainës, ku ai pretendoi në mënyrë të rreme se rusofolësit kishin nevojë për mbrojtje.

Ky zotim duket se nuk zbatohet aq shumë për vetë ushtarët e Rusisë.

“Trupat që kemi gjetur tregojnë se ata i trajtojnë njerëzit si mbeturina, si ushqim topash,” i tha BBC-së kolonel Volodymyr Liamzin. “Ata nuk kanë nevojë për ushtarët e tyre. Ata i hedhin këtu, tërhiqen – dhe i lënë trupat.”

Në fakt nuk dihet se si u braktis ushtari i ri në pyll. Fshatarët në Zavalivka thonë se ata ishin fshehur kryesisht në bodrumet e tyre nga granatimet në atë kohë – ata supozojnë se ai u plagos dhe humbi pasi njësia e tij u detyrua të tërhiqej.

Treni frigoriferik në Kiev është ende duke u mbushur, dhe ka më shumë në qytete të tjera afër luftimeve. Për ushtrinë ukrainase që merr dhe ruan kufomat, ka pak simpati: të vdekurit janë ushtarë armik – pushtues. Por në Rusi, dikush, diku duhet të kërkojë secilin prej tyre.

Lexo edhe

Video