Kluge: Pandemia ka shumë të ngjarë të merr fund

Kluge: Pandemia ka shumë të ngjarë të merr fund

Drejtori i Organizatës Botërore të Shëndetësisë për Evropën, Hans Kluge, deklaroi sot se kontinenti evropian aktualisht ka shumë të ngjarë të hyjë në fund të pandemisë dhe se kurba e vdekjeve nga COVID do të fillojë të ngecë.

Kluge tha se kishte një “shans unik” për vendet në të gjithë Evropën që të merrnin kontrollin e transmetimit të COVID për shkak të tre faktorëve: niveleve të larta të imunizimit dhe infeksioneve të kaluara, tendencës së virusit për t’u përhapur më pak kur temperaturat më të larta dhe më pak rrezik nga varianti omicron.

Ndërsa dimri po zbehet ngadalë në pjesën më të madhe të Evropës, Kluge tha se ardhja e ardhshme e pranverës “hap mundësinë e një periudhe më të qetë që zgjat”, duke shtuar se njerëzit do të jenë më elastikë ndaj rritjeve të mundshme të transmetimit.


Nëse shfaqet një lloj i ri, Kluge tha se autoritetet shëndetësore në Evropë duhet të mbrojnë më mirë valën e re, duke pasur parasysh imunizimin, si dhe vazhdimin e fushatës së vaksinimit, së bashku me ndërhyrjet e tjera nga institucionet shëndetësore.

“Kjo, megjithatë, kërkon një rritje drastike dhe pa kompromis të vaksinimit dhe shpërndarjes së vaksinave në të gjithë Evropën dhe më gjerë,” tha Kluge.

Ndryshe, 12 milionë raste të reja me koronavirus u regjistruan në rajonin evropian javën e kaluar, që është rritja më e madhe që nga fillimi i epidemisë dhe se ajo u shkaktua nga omicron.

Lexo edhe

Video