Kjo ndryshon kur bëheni nënë, konfirmon shkenca

Kjo ndryshon kur bëheni nënë, konfirmon shkenca

Të bëhesh nënë është një proces transformues. Nuk ka dyshim se kur lindni dhe keni një fëmijë për t’u kujdesur, kjo ju ndryshon. Edhe pse e ndjeni këtë ndryshim të madh, mund të pyesni veten se çfarë ka ndryshuar saktësisht te ju. Përgjigjja është e shumëfishtë dhe e ndërlikuar, thanë shkencëtarët.

Ja çfarë ndryshon saktësisht kur bëheni nënë

Ndryshimet psikologjike

Kalimi drejt prindërimit nuk është gjithçka gëzim dhe lumturi. Ndryshe nga ajo që shohim në filma dhe kinema, të jesh prindër është një përgjegjësi e madhe dhe jo vetëm lot gëzimi të rrokulliset nëpër faqe. Ndonjëherë qan për shkak të dhimbjes – fizike dhe mendore.

Besimi se vetëm ju jeni përgjegjës për sjelljen e një fëmije në botë frikëson shumë. Ndonjëherë prindërit janë të frikësuar, ndonjëherë bëhen tepër mbrojtës. Mund të shihet gjithashtu se gjatë shtatzënisë, nënat shpesh ndjejnë një lloj kërcënimi në mjedisin e tyre, i cili disi ndikon në shëndetin e tyre mendor.

Ndryshimet në tru

Sipas një raporti të publikuar në Scientific American, truri i nënës pëson disa ndryshime.


“Pothuajse të gjithë gjitarët femra, nga minjtë te majmunët te njerëzit, pësojnë ndryshime thelbësore të sjelljes gjatë shtatzënisë dhe amësisë”, thuhet në raport.

“Luhatjet dramatike hormonale që ndodhin gjatë shtatzënisë, lindjes dhe laktacionit mund të riformojnë trurin e femrës, duke rritur madhësinë e neuroneve në disa rajone dhe duke prodhuar ndryshime strukturore në të tjera”, shtoi ai.

Ndryshimet fizike

Luhatjet hormonale, mbajtja e një fëmije dhe laktacioni shkaktojnë ndryshime fizike tek një grua. Gjatë ushqyerjes me gji, kockat tuaja do të humbasin mineralet, duke ju bërë më të prirur ndaj dobësisë dhe infeksioneve. Megjithëse gjërat kthehen në normalitet pasi fëmija largohet nga thithja, kjo ndikon në mënyrën se si funksionojnë veshkat dhe organet e tjera kryesore për shkak të luhatjeve të niveleve të kalciumit në trup.

Ndryshimet sociale

Pritjet nga nëna janë gjithmonë të larta. Një nënë pritet të kujdeset për fëmijën, familjen dhe veten e saj. Shoqëria nuk ndalet kurrë së vendosuri shiritin shumë lart për nënat.

Pra përgjigja është e qartë. Gjërat ndryshojnë pas amësisë, sepse prioritetet ndryshojnë. Presionet sociale, ndryshimet fizike dhe psikologjike sjellin ndryshime të mëdha tek nëna që mesa duket kalojnë pa u vënë re dhe për këtë thuajse nuk flitet.

Lexo edhe

Video