Kjo është sindroma kryesore e kolesterolit të lartë që askush nuk e vëren

Kjo është sindroma kryesore e kolesterolit të lartë që askush nuk e vëren

Kolesteroli që nuk zbulohet në kohë mund të rrezikojë seriozisht shëndetin. Dhe cilat janë simptomat që tregojnë kolesterol jashtëzakonisht të lartë?

Doktoresha Laura Purdy thotë se “kolesteroli është një lloj molekule yndyre që qarkullon në qarkullimin e gjakut”.

Zakonisht vjen nga shpërbërja e molekulave të yndyrës në procesin e tretjes, por disa njerëz mund të kenë kushte gjenetike ose të tjera që bëjnë që trupi i tyre të mbajë më shumë se mesatarja sasi të kolesterolit brenda enëve të gjakut.

“LDL do të thotë lipoproteinë me densitet të ulët, një lloj kolesteroli i keq që duhet të kontrollohet për të parandaluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare”, shpjegon ajo.


Ky lloj kolesteroli mund të kontribuojë në formimin e pllakave në arteriet brenda trupit tonë, të cilat mund të shkaktojnë sulme në zemër dhe goditje në tru. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kuptoni ndryshimet midis dy llojeve të kolesterolit, veçanërisht kur bëhet fjalë për shëndetin afatgjatë.

“Disa njerëz që kanë kolesterol të lartë do të zhvillojnë ksantoma, pllaka ose tumore të vogla të kolesterolit që mund të shihen në zona të caktuara të trupit”, tha Purdy.

Ajo shton se ato duken si gunga të vogla, dyllore, të verdha dhe shihen shumë shpesh nën sy, por nuk duken në të gjithë trupin.

“Ksantomat janë një manifestim fizik i kolesterolit të lartë dhe njerëzit që kanë këto lloje të tumoreve të vogla të lëkurës duhet të bëjnë testin e gjakut”, tha Purdy, duke shtuar se obeziteti është shumë stresues për trupin dhe shkakton disa gjendje mjekësore duke përfshirë kolesterolin e lartë.

“Ka një përqindje shumë më të lartë të kolesterolit të ngritur te njerëzit që janë mbipeshë. Rekomandohet që të rriturit, adoleshentët dhe fëmijët me mbipeshë trupore ose BMI shumë të lartë të bëjnë analiza gjaku si pjesë e ekzaminimit sistematik vjetor për të përcaktuar nivelin e kolesterolit”, tha Purdy.

Lexo edhe

Video