Kissinger: SHBA është në prag të luftës me Rusinë dhe Kinën

Kissinger: SHBA është në prag të luftës me Rusinë dhe Kinën

Ish-sekretari amerikan i Shtetit, Henry Kissinger, deklaroi se Uashingtoni zyrtar ka refuzuar diplomacinë tradicionale dhe se në mungesë të një lideri të madh, bota e ka sjellë botën në prag të luftës me Rusinë dhe Kinën për Ukrainën dhe Tajvanin.

“Ne jemi në prag të luftës me Rusinë dhe Kinën për një çështje që jemi pjesërisht krijuesit e saj, pa asnjë koncept se si do të përfundojë kriza apo ku do të na çojë ajo”, tha ai për “Wall Street Journal”.

Sipas tij, liderët modernë amerikanë e shohin diplomacinë si diçka për të cilën duhet të kenë marrëdhënie personale me armikun, të përpiqen të konvertojnë ose dënojnë bashkëbiseduesit e tyre dhe nuk përpiqen të kuptojnë mendimin e tyre.


Kissinger (99) beson se Shtetet e Bashkuara duhet të kërkojnë një ekuilibër mes vetes, Rusisë dhe Kinës. Ai theksoi se SHBA nuk duhet të rrisë tensionet.

Disa e kritikuan këtë diplomat me përvojë dhe siç e quajnë edhe gjeostrateg pasi deklaroi në Forumin Ekonomik Botëror të këtij viti se Ukraina ndoshta duhet t’i dorëzojë Rusisë një pjesë të territorit të saj.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky ishte në mesin e kritikëve, duke i thënë Kissinger-it se “kalendari i tij është si i vitit 1938”.

Kohët e fundit, megjithatë, Kissinger tha se Ukraina nuk duhet t’i dorëzojë asnjë pjesë të territorit të saj Rusisë.

Video