Kim Jong-un ekzekuton zyrtarin për shkak të koronavirusit

Kim Jong-un ekzekuton zyrtarin për shkak të koronavirusit

Koreja e Veriut thuhet se ka ekzekutuar një zyrtar të lartë për  mos respektim të rregullave të karantinës.

Një zyrtar i Koresë së Veriut u qëllua për vdekje pasi kishte shkuar në një banjë publike ndërsa duhej të qëndronte në karantinë për shkak të koronavirusit, raportojnë mediat britanike.

Zyrtari i tregtisë u arrestua dhe u ekzekutua menjëherë pasi rrezikoi përhapjen e sëmundjes vdekjeprurëse, sipas raporteve të mediave të Koresë së Jugut.

Burimet thanë se zyrtari ishte vendosur në izolim pasi udhëtoi në Kinë me liderin e vendit Kim Jong-un. Ai thuhet se ka injoruar kërcënimin e diktatorit për të “sunduar me ligj ushtarak” kundër kujtdo që braktisë karantinën pa miratim.

Koreja e Veriut nuk ka konfirmuar ende ndonjë rast të virusit, por ka ndërmarrë masa drastike për ta ndaluar përhapjen në kufirin e saj 880 milje të gjatë me Kinën.

Mbretëria e fshehtë i ka shqiptuar një karantinë të pakushtëzuar kujtdo që ka qenë së fundmi në vendin fqinj, ose ka qenë në kontakt me popullin kinez. Një zyrtar tjetër thuhet se është internuar në një fermë të Koresë së Veriut pasi u përpoq të mbulojë udhëtimet e tij për në Kinë, ku u shfaq koronavirusi.


Ai thuhet se ishte anëtar i Agjencisë së Sigurisë Kombëtare të vendit të izoluar.

Pretendimet e zyrtarëve që pastrohen ose ekzekutohen janë të zakonshme në regjimin totalitar, por janë të vështira për t’u verifikuar për shkak të ligjeve të censurës të vendosura për mediat e kontrolluara nga shteti.

OKB dhe OBSH kanë hedhur dyshime në pretendimet se askush nuk është infektuar me virus, i cili është përhapur në të paktën 25 vende të botës.

Disa media të Koresë së Jugut thonë se ka pasur raste të shumta dhe madje vdekje të mundshme nga sëmundje në Korenë Veriore.

Në masa të mëtejshme drastike, media shtetërore raportoi se Shoqëria e Kryqit të Kuq të Koresë së Veriut ishte vendosur në “zona përkatëse” në të gjithë vendin për të monitoruar njerëzit me simptoma të mundshme, përfshirë familjet në zona të largëta që nuk arrihen lehtësisht.

“Ata po kryejnë veprimtari informative në forma të ndryshme dhe me metoda të ndryshme në vende publike për të prezantuar njohuri të zakonshme mjekësore në lidhje me epideminë dhe t’i inkurajojnë njerëzit të japin lojëra më të mira ndaj tipareve fisnike morale për të ndihmuar dhe udhëhequr njëri-tjetrin përpara”, shkruan KCNA.

Lexo edhe

Video

error: