Këto shenja tregojnë se keni kaluar shumë kohë në diell

Këto shenja tregojnë se keni kaluar shumë kohë në diell

Në verë kalojmë më shumë kohë në diell, por nëse teprohet mund të paraqiten  disa simptoma.

Këtu janë disa shenja që tregojnë se ju jeni ekspozuar ndaj rrezeve të diellit për shumë kohë.

Ju pushuat së djersituri

Djersitja është mënyra natyrale që trupi rregullon temperaturën dhe na ftoh. Nëse nuk djersitni pasi keni kaluar pak kohë në diell dhe lëkura juaj është e thatë dhe e nxehtë, mund të jetë një simptomë e goditjes së nxehtësisë, e cila mund të jetë mjaft e rrezikshme dhe mund të dëmtojë organet, përfshirë trurin. Në atë rast, duhet të strehoheni nga dielli ose kërkoni ndihmë mjekësore.

Shfaqja e rrudhave

Rrudhat janë një shenjë që fibrat dhe kolagjeni po prishen për shkak të ekspozimit të tepruar ndaj rrezeve ultraviolet. Nëse e vëreni këtë shenjë te vetja, kufizoni ekspozimin në diell dhe vendosni rregullisht krem ​​dielli.

Keni skuqje të lëkurës

Një skuqje e lidhur me nxehtësi dhe ekspozim të tepërt në diell mund të ndodhë edhe në lëkurë. Mund të shfaqen flluska ose gunga të kuqe. Trajtimi më i mirë është të qëndroni në një dhomë të freskët dhe të mbani të thatë zonën ku shfaqet skuqja. Vishni rroba të lehta që nuk janë të ngushta për të shmangur përkeqësimin e mëtejshëm të skuqjes.

Keni dhimbje të muskujve


Dhimbjet e mprehta, ngërçet ose dridhjet gjatë kryerjes së aktiviteteve fizike në diell janë tipike një shenjë e ngërçeve të nxehtësisë. Nëse ngërçet ndodhin gjatë nxehtësisë, uluni në një vend të freskët, me hije dhe pini shumë lëngje. Prisni disa orë para se të rifilloni aktivitetin fizik për të shmangur goditjen e nxehtësisë. Nëse ngërçet nuk zhduken pas një ore, kërkoni kujdes mjekësor.

Ju jeni konfuz dhe keni marramendje

Marramendja dhe konfuzioni mund të jenë shenja të goditjes së nxehtësisë. Goditja e nxehtësisë është një gjendje e rëndë shëndetësore që ndodh nëse një person është shumë i ekspozuar ndaj nxehtësisë dhe diellit.

Ju jeni të lodhur dhe pa ndjenja

Nëse jeni jashtëzakonisht i lodhur dhe pa ndjenja për ne pasi jeni në mëngjes të vonë, mund të keni sinkopë të lidhur me nxehtësinë. Ajo ndodh kur një person është i ekspozuar tepër ndaj temperaturave të larta ndërsa zvogëlon rrjedhën e gjakut në tru. E gjithë gjendja mund të përkeqësohet më tej nga dehidrimi. Nëse i vëreni këto simptoma, pushoni, shmangni diellin dhe pini shumë lëngje.

Ju keni një dhimbje koke dhe të përzier

Një dhimbje koke therëse dhe të përziera zakonisht janë shenja të goditjes së nxehtësisë. Nëse i përjetoni këto simptoma, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor. Të vjella, puls i shpejtë dhe lëkurë shumë e kuqe janë disa nga simptomat e goditjes së nxehtësisë.

Keni gunga ose flluska

Nëse keni fshikëza të dhimbshme ose gunga të kruara në lëkurën tuaj, mund të keni simptoma të helmimit nga dielli, e cila është një gjendje shumë më serioze sesa djegia nga dielli, sipas revistës Healthy.

Simptoma të tjera të helmimit nga dielli përfshijnë ethe, të dridhura dhe të përziera. Nëse i përjetoni këto simptoma, duhet të kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Lexo edhe

Video