Këto gjëra mund të mos i keni ditur për Kanadanë

Këto gjëra mund të mos i keni ditur për Kanadanë

Kanadaja është vendi i dytë më i madh në botë për nga zona (pas Rusisë). Ajo mbulon 9.98 milionë kilometra katrorë në Amerikën e Veriut, dhe rreth 38 milionë njerëz jetojnë në këtë vend.

Për krahasim, territori i Kanadasë është 175 herë më i madh se ai i Kroacisë dhe ka vetëm 10 herë më shumë banorë. Për shkak të vendndodhjes gjeografike dhe klimës që bëhet jomikpritëse për njerëzit, sa më shumë i afrohemi veriut, 80 për qind e territorit të Kanadasë është e pabanuar.

Kanadaja ka vetëm një fqinj – Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Duke qenë se është një vend shumë i madh, kufiri mes këtyre dy vendeve është më i gjati në botë, me një gjatësi prej 8893 kilometrash.

Kanadaja ka gjithashtu vijën bregdetare më të gjatë të çdo vendi në botë. Vija bregdetare 202,080 kilometra e gjatë e vendit përballet me Oqeanin Paqësor në perëndim, me Oqeanin Atlantik në lindje dhe me Oqeanin Arktik në veri.

Temperaturat në Kanada janë jashtëzakonisht të ftohta në muajt e dimrit. Temperatura më e lartë e regjistruar ndonjëherë në këtë shtet ishte -63 gradë Celsius dhe ndodhi në shkurt të vitit 1947 në qytetin Snag në Yukon. Temperatura mesatare më e ftohtë prej -19.7 gradë gjatë gjithë vitit është Eureka në Nunavut.


Qendra e Quebec – Vieux Quebec është i vetmi qytet i fortifikuar i Amerikës së Veriut në veri të Meksikës, muret e të cilit ekzistojnë ende.

Muret e qytetit u ndërtuan në shekullin e 17-të dhe gjatë historisë kanë pësuar disa përmirësime dhe përmirësime. Sot ato shtrihen për 4.6 kilometra në pjesën perëndimore të qytetit të sipërm të këtij rrethi historik. Ato janë të ruajtura mirë dhe që nga viti 1985 janë përfshirë në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Kanadaja është një vend multikulturor dhe një monarki kushtetuese që njeh Charles III. si monark. Dihet gjerësisht se ka dy gjuhë zyrtare – anglisht dhe frëngjisht. Por Territoret Veriperëndimore të Kanadasë njohin deri në 11 gjuhë si gjuhë zyrtare, duke përfshirë Chipewyan, Cree, Gwich’in, Inuinnaqtun, Inuktitut, Inuvialuktun, Slavey Verior, Slavey Jugor dhe Tłįchǫ. Falë numrit të madh të emigrantëve në Kanada, këtu fliten edhe shumë gjuhë të tjera botërore. Më shumë se një milion banorë flasin kinezisht, rreth gjysmë milioni flasin gjuhën Punjabi Lindore dhe qindra mijëra njerëz flasin gjithashtu gjermanisht, italisht, tagaloge, spanjisht dhe arabisht.

Toronto ka kompleksin më të madh të blerjeve nëntokësore në botë. Bëhet fjalë për një qendër tregtare dhe argëtuese të quajtur PATH, e cila mbulon rreth 28 kilometra hapësirë ​​nën tokë.

Turistët janë të lumtur të eksplorojnë labirintin e vendkalimeve nëntokësore që ndërthuren me dyqane të ndryshme të modës, restorante, kafene dhe objekte të tjera argëtimi.

Kanadaja është prodhuesi më i madh i shurupit të panjeve në botë. Quebec prodhon 70 për qind të shurupit të panjeve çdo vit. Në vitin 2017, për shembull, u prodhuan 47 milionë litra nga ai shurup i ëmbël i marrë nga pas lëvores së panjeve. Është ëmbëlsuesi i preferuar i vendit – shtohet në pije dhe ëmbëlsira të ndryshme, shërbehet me petulla dhe kanadezëve u pëlqen të marinojnë dhe skuqin proshutën krokante në të.

Lexo edhe

Video