Kështu do të duket monedha e re kroate një euro

Kështu do të duket monedha e re kroate një euro

Zgjidhja artistike më e suksesshme e faqes kombëtare në monedhën një euro, e përzgjedhur në konkurs të përsëritur, u prezantua sot në seancën e 15-të të Këshillit Kombëtar për Futjen e Euros si monedhë zyrtare në Republikën e Kroacisë.

Zgjidhja u zgjodh si e para në një konkurs të hapur për përzgjedhjen e dizajnit, dhe autor i dizajnit konceptual është studenti Jagor Shunde, ndërsa bashkautorët e zgjidhjes së zbatimit, David Çemeliq dhe Fran Zekan.

Dizajni konceptual i renditur i dytë nga Borislav Ljubiçiq, së bashku me dizajnin nga Sven Ljubiçiq.

Autorja e zgjidhjes konceptuale dhe ekzekutive të zgjidhjes artistike të përzgjedhur në rendin e tretë prej një euro është Meri Lucieta Shvragula.

Nga fillimi deri në afatin e fundit të dërgesave, më 4 mars, Banka Kombëtare Kroate ka marrë gjithsej 192 zgjidhje artistike, 135 prej të cilave janë shqyrtuar në raundin e parë të tenderit, tha në seancë zëvendësguvernatorja e CNB, Ivana Jakir-Bajo.


Një juri prej artistësh dhe ekspertësh të njohur kroatë luajti një rol të rëndësishëm në zgjedhjen e zgjidhjes më të mirë të dizajnit dhe ekzekutimit.

Në raundin e dytë të konkursit të CNB-së, Komisioni Monetar vendosi më 11 prill të zgjidhte dizajnin më të suksesshëm, pas së cilës i dorëzoi projektin konceptual Këshillit të Bashkimit Evropian, Komisionit Evropian dhe vendeve anëtare të eurozonës.

Më 20 prill, CNB mori një njoftim nga Këshilli i Bashkimit Evropian që miratonte dizajnin konceptual të paraqitur për dizajnin artistik më të suksesshëm.

Prodhimi i monedhave në qarkullim një euro, si dhe prerjeve të tjera me anën kombëtare kroate, mund të fillojë pas vendimit të Këshillit të BE-së për futjen e euros në Republikën e Kroacisë.

Kujtojmë se në monedhën dy euro motivi do të jetë harta gjeografike e Kroacisë, në një euro motivi kuna i përmendur tashmë, në monedhat 50, 20 dhe 10 centë figura e Nikola Teslës dhe në pesë, dy dhe një cent shkronjat HR. Gjithashtu, të gjitha monedhat do të kenë elementë të tabelës së shahut.

Lexo edhe

Video