Keni makthe gjatë menstruacioneve? Ka një shpjegim për ëndrrat e këqija gjatë kësaj periudhe

Keni makthe gjatë menstruacioneve? Ka një shpjegim për ëndrrat e këqija gjatë kësaj periudhe

Shumë gra raportojnë se kanë makthe disa ditë para fillimit të menstruacioneve.

Sapo të zuri gjumi i qetë, dhe më pas ëndrra jote e bukur dhe paqësore u shndërrua papritur në një makth, kështu që u zgjuat të tmerruar dhe të larë në djersë. Të nesërmen shikove kalendarin dhe papritmas kuptove pse aktualisht po mundohesh nga ankthet. Menstruacionet po ju vijnë! Në fakt, shumë gra thonë se në ditët para menstruacioneve, jo vetëm vuajnë nga PMS, por shohin më shpesh ëndrra të këqija. Por pse është kështu?

Ah, ato ëndrra!

Shkenca ka një shpjegim bindës për këtë pyetje. Për të kuptuar pse ndodhin ankthet gjatë menstruacioneve, hidhini një sy fazave të ndryshme të gjumit. Më konkretisht në fazën REM (Rapid Eye Movement ose rapid Eye Movement) sepse është faza ku ëndërrojmë dhe presioni i gjakut është i ngritur. Ata që flenë për rreth tetë orë janë në fazën REM për rreth dy orë. Nëse zgjohemi gjatë kësaj, me shumë mundësi mund të kujtojmë atë që kemi ëndërruar.

Gjithçka është çështje hormonesh

Irshaad Ebrahim nga Qendra e gjumit në Londër thotë se në javën para menstruacioneve, gratë kanë më pak gjumë REM sepse nivelet e tyre të progesteronit janë rritur. Në përgjithësi, ne ëndërrojmë më pak gjatë menstruacioneve, por zgjohemi më shpesh për shkak të ndryshimeve hormonale në trup dhe kemi më shumë gjasa të kujtojmë ëndrrat tona.


Gjinekologia dhe autorja Christiane Northrup sugjeron gjithashtu se ndryshimet trupore që sjell cikli menstrual mund të jenë gjithashtu pjesë e ëndrrave tona.  Shumë gra raportojnë ëndrra të përsëritura në të cilat diçka thyhet ose shkatërrohet. Kjo mund të tregojë se një proces po ndodh në trup që do të përfundojë me menstruacionet.

Dhe çfarë duhet të bëjmë?

Ato që shohin ëndrra të këqija për disa net me radhë shpesh ndihen të rraskapitura. Për fat të mirë, ne nuk jemi plotësisht në mëshirën e ëndrrave tona! Nëse vërejmë se ankthet tona shkaktohen nga menstruacionet ose kaosi hormonal në trupin tonë, mund të testojmë metodat e mëposhtme për t’i larguar ato:

• Flisni për këtë: tingëllon banale, por vërtet ndihmon. Ëndrrat e këqija shpesh humbasin një pjesë të tmerrit të tyre kur u tregojmë të tjerëve për to.

• Vetë-ndihma: qëllimi është gjetja e një strategjie për t’u përballur me ankthet. Së pari, duhet ta shkruani ëndrrën sa më shumë të jetë e mundur dhe të merreni me të. Pastaj mendoni se si ëndrra mund të transformohet në mënyrë që të shkaktojë më pak frikë. Nëse jeni të përhumbur në një makth, mund të imagjinoni të përballeni me ndjekësin dhe të përballeni me të. Tani imagjinoni saktësisht atë për të paktën dy javë çdo ditë për pesë deri në dhjetë minuta.

• Terapia njohëse e sjelljes: nëse nuk mund të vazhdoni vetë, mund të kërkoni gjithashtu ndihmën e një psikoterapisti dhe të punoni me të për strategjitë e mundshme të përballimit. Ata stërviten edhe në të ashtuquajturat ushtrime të imagjinatës.

• Ëndrra e kthjellët: personi në fjalë e di që është duke ëndërruar dhe në këtë mënyrë mund të ndikojë në ëndrrën në favor të tij. Shumica e njerëzve kanë një ëndërr të qartë në një moment, por në mënyrë që të jenë në gjendje të ndryshojnë ëndrrat e tyre vazhdimisht, është i nevojshëm trajnimi i vazhdueshëm. Për ta bërë këtë, pyesni veten dhjetë herë në ditë nëse jeni duke ëndërruar apo zgjuar. Megjithatë, mund të duhen disa muaj para se të mund t’ia bëni vetes këtë pyetje automatikisht në ëndërr dhe kështu të ndikoni në të.

Lexo edhe

Video