KE: Kroacia i plotëson të gjitha kriteret për euron, përveç një

KE: Kroacia i plotëson të gjitha kriteret për euron, përveç një

Kroacia i plotëson të gjitha kriteret për t’u anëtarësuar në Eurozonë, përveç anëtarësimit në Mekanizmin Evropian të Kursit të Këmbimit (ERM II), njoftoi sot Komisioni Evropian.

Në raportin Konvergjencës për 2020, Komisioni Evropian ka paraqitur vlerësimin e tij për progresin që vendet anëtare jashtë eurozonës kanë arritur drejt futjes së euros.

Raporti përfshin shtatë shtete anëtare jo-eurozonë që janë zotuar ligjërisht për futjen e euros, Bullgaria, Republika Çeke, Kroacia, Hungaria, Polonia, Rumania dhe Suedia. Të gjitha shtetet anëtare kanë një detyrim të adoptojnë euron, përveç Danimarkës, e cila ka një përjashtim të përhershëm nga ai detyrim.

Komisioni boton një raport çdo dy vjet, pavarësisht nga çdo procedurë e vazhdueshme për anëtarësimin në Eurozonë.


Me vlerësimin e kushteve zyrtare për anëtarësimin në zonën e euros, përfundon se legjislacioni kombëtar i të gjitha vendeve anëtare në fjalë, përveç Kroacisë, nuk është plotësisht në përputhje me rregullat e bashkimit ekonomik dhe monetar.

Për të hyrë në eurozonë, është e nevojshme të plotësohen kriteret e konvergjencës, të ashtuquajturat Kriteret e Mastrihtit. Këto përfshijnë stabilitetin e çmimeve, financat e rregullta të publikut, stabilitetin e kursit të këmbimit dhe konvergjencën e normave afatgjata të interesit.

Kontrollohet gjithashtu pajtueshmëria e legjislacionit kombëtar me rregullat e bashkimit ekonomik dhe monetar (EMU).

Duhen të paktën dy vjet për të marrë pjesë në mekanizëm para futjes së euros, pa tensione serioze. Kroacia dhe Suedia i plotësojnë të gjitha kriteret e konvergjencës ekonomike dhe vetëm Kroacia ka harmonizuar plotësisht legjislacionin me rregullat e bashkimit ekonomik dhe monetar.

“Raporti i Konvergjencës së sotme tregon se disa vende kanë bërë përparim inkurajues, por ato ende kanë disa faza kryesore në rrugën drejt Eurozonës. Komisioni është i gatshëm t’i mbështesë ato shtete anëtare. Një nga hapat e rëndësishëm në atë rrugë po bashkohet me mekanizmin ERM II, për të cilin Kroacia dhe Bullgaria po përgatiten aktualisht. Ne mirëpresim përpjekjet që të dy vendet po bëjnë në këtë kontekst, “tha nënkryetari ekzekutiv i Komisionit Valdis Dombrovskis.

Lexo edhe

Video