Kapsula Orion e NASA-s arriti në Hënë

Kapsula Orion e NASA-s arriti në Hënë

Kapsula Orion e agjencisë amerikane të hapësirës NASA arriti në Hënë dhe filloi ta mbulonte atë.

Kapsula, në të cilën ka tri kukulla me sensorë për matjen e dridhjeve, rrezatimit kozmik dhe kushteve të tjera në vend të një ekuipazhi, iu afrua Hënës nga “ana e errët” e saj, e cila nuk mund të lihet nga Toka.

Për shkak të ndërprerjes gjysmë ore të komunikimit, kontrollorët e fluturimit në Hjuston nuk e dinin nëse fillimi i rëndësishëm i motorit të kapsulës kishte shkuar mirë derisa kapsula u shfaq në anën e dukshme të hënës, 375.000 kilometra larg Tokës.

Sot, kapsula arriti në Hënë për herë të parë që nga programi Apollo i NASA-s 50 vjet më parë. Arritja në Hënë është një moment historik në fluturimin testues prej 4.1 miliardë dollarësh, i cili filloi të mërkurën e kaluar.


Kur kapsula u shfaq pas Hënës, kamerat e ngulitura në të dërguan një imazh të Tokës si një pikë blu në errësirë.

Kapsula Orion duhej të shkonte rreth Hënës për të fituar shpejtësi të mjaftueshme për të hyrë në një orbitë të gjerë ovale rreth saj.

Nëse gjithçka shkon sipas planit, të premten motorët do të aktivizohen edhe një herë dhe kapsula do të vendoset në atë orbitë.

Nëse fluturimi testues shkon mirë, astronautët do të fluturojnë rreth Hënës dhe do të kthehen që në vitin 2024. Nëse kjo shkon mirë, zbarkimi i dy njerëzve në Hënë mund të pasojë në vitin 2025.

Lexo edhe

Video