Kapetanović: Sigurimi i tepërt i imigracionit të paligjshëm mund të jetë i rrezikshëm, po aq mund të jetë edhe neglizhimi

Kapetanović: Sigurimi i tepërt i imigracionit të paligjshëm mund të jetë i rrezikshëm, po aq mund të jetë edhe neglizhimi

RCC së bashku me partnerët organizuan Konferencën e Pestë Rajonale të Koordinimit të Sigurisë.

“Emigracioni i paligjshëm është një fenomen kompleks, i shumanshëm, të cilin asnjë vend i vetëm nuk mund ta rregullojë vetëm. Ne duhet të marrim parasysh mendimin e 63% të qytetarëve të Ballkanit Perëndimor që e perceptojnë atë si një kërcënim të drejtpërdrejtë të sigurisë. Sigurimi i tepërt i kësaj çështje mund të jetë i rrezikshëm, por edhe neglizhimi i potencialit të tij të dëmshëm mund të jetë po aq i rrezikshëm. Aktualisht, bashkëpunimi dypalësh dhe rajonal është i pakët, dhe shkëmbimi i informacionit në kohë reale për këtë çështje duhet të jetë shumë më i mirë. Veçanërisht për të synuar skemën e krimit të organizuar pas kësaj, një rrjet i fortë i kontrabandistëve që po përfitojnë shumë nga ajo”, kështu tha shefi i Departamentit Politik të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), Amer Kapetanović, në konferencën e Pestë të Koordinimit të Sigurisë Rajonale (Jumbo):” Hapja e Rrugës për Stabilizim në Ballkanin Perëndimor: Rruga Ballkanike në Rendin e Ri Gjeopolitik – Sfidat e Vjetra dhe të Reja të Sigurisë ”.

Tutje ai thotë se FRONTEX, EUROPOL e agjencitë përkatëse rajojnale e kombëtare duhet të mblidhen së bashku jo vetëm për të diskutuar por edhe për të reaguar menjherë.

“FRONTEX, EUROPOL, agjencitë përkatëse rajonale dhe kombëtare duhet të mblidhen së bashku jo vetëm për të diskutuar, por edhe për të reaguar menjëherë. Kjo është ajo që ne po përpiqemi të arrijmë – të mbështesim një përgjigje më të mirë. Kjo konferencë është organizuar në kohën e duhur, ku të gjithë pjesëmarrësit mund të flasin për gjashtë çështje sigurie shumë të ndërlidhura që përbëjnë një lidhje të infrastrukturës së sigurisë në rajon, ”shtoi Kapetanoviq.


Konferenca dy-ditore në internet mblodhi më shumë se 200 pjesëmarrës nga rajoni dhe Bashkimi Evropian, duke përfshirë 70 ekspertë, për të punuar së bashku në gjashtë tema të rëndësishme të sigurisë: terrorizmi, anti-korrupsion, kërcënime kibernetike, krim i organizuar, armë të lehta dhe të lehta dhe të paligjshme migrimet në Ballkanin Perëndimor.

Sipas IOM-it ka 272 milion migrantë në të gjithë botën, që është vetëm 3.5% e popullsisë së botës, por një lartësi e të gjitha kohërave. Janë mbi 200,000 migrantë të mbërthyer në të gjithë Ballkanin tani. Disa janë refugjatë, por shumë më tepër janë migrantë ekonomikë. Rezultatet e Barometrit Ballkanik 2020 tregojnë se 63% e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor e shohin migrimin si një rrezik të sigurisë.

“Ne duhet të jemi të vetëdijshëm për sfidat e vjetra dhe të reja, gjithmonë duke pasur parasysh se çështjet e sigurisë luajnë një rol themelor si parakusht dhe faktor nxitës për zhvillimin e territoreve tona”, tha Alessandra Guidi, Zëvendës Drejtor i Përgjithshëm i Departamentit të Sigurisë Publike në përgjegjës për koordinimin e Forcave të Policisë në Ministrinë e Brendshme, Itali.

“Angazhimi i ngushtë me Ballkanin Perëndimor si anëtarët e ardhshëm të BE-së, fqinjët dhe partnerët strategjikë duhet të vazhdojnë të sjellin përfitime për të gjithë ne. Siguria dhe politikat e menaxhimit të migracionit janë një aspekt qendror i bashkëpunimit tonë, ”tha Davinia Ëood, Shefe e Njësisë, Strategjia Ndërkombëtare në DG Home, Komisioni Evropian.

Konferenca është organizuar nga RCC me mbështetjen e Ministrisë së Brendshme të Republikës së Italisë, së bashku me partnerët: Migracioni, Azili, Iniciativa Rajonale e Refugjatëve (MARRI), Kliringu i Evropës Juglindore dhe Lindore për Kontrollin e Armëve të Vogla dhe Dritës Armët (SEESAC), Iniciativa Rajonale Antikorrupsion (RAI) dhe Qeverisja e Sigurisë së Brendshme Integruese (IISG).

Video

error: