Jo të gjithë burrat janë fajtorë, por të gjitha gratë janë viktima

Jo të gjithë burrat janë fajtorë, por të gjitha gratë janë viktima

Një hashtag i ri viral është shfaqur në Twitter, pas vrasjes brutale të Sarah Everard të Britanisë – #notallmenbutallwomen. Gratë në të gjithë botën përdorin këtë etiketë për të treguar ngacmimin dhe dhunën e përjetuar nga shumë gra, në të gjitha pjesët e botës.

Së pari, ky hashtag është një përgjigje ndaj një trendi tjetër Twitter, i cili ishte i popullarizuar edhe para krimit të tmerrshëm në Britaninë e Madhe.

Hashtag #notallmen, ose “jo të gjithë burrat”, u krijua në përgjigje të lëvizjes #metoo, në të cilën gratë theksuan abuzimin seksual dhe ngacmimin. Ishte një përgjigje mashkullore ndaj lëvizjes, pasi disa e gjetën veten të ofenduar nga pretendimi i përgjithësimit të burrave. Në atë mënyrë, ata donin të bënin të ditur se jo të gjithë burrat janë të dhunshëm dhe grabitqarë.

Dhe kjo është sigurisht e vërtetë, por është një pikë e humbur. Mesazhi i grave nuk ishte kurrë se të gjithë burrat janë ngacmues, por që dhuna është aq e zakonshme sa që fjalë për fjalë çdo grua ka përjetuar një formë të abuzimit seksual ose ngacmimit. Jo të gjithë burrat janë ngacmues, por të gjitha gratë janë viktima. Ata nuk ndihen të sigurt kur kthehen në shtëpi vetëm në errësirë. Ata përjetuan hedhjen në rrugë dhe prekjet e pahijshme në transport ose në qytet, dhe shkalla e vrasjeve dhe zhdukjeve të grave është e lartë edhe në vendet më të zhvilluara në botë.

Jo të gjithë burrat abuzojnë seksualisht me gratë, por çdo grua ka përvoja personale me mizogjininë. Kjo është arsyeja pse hashtag #notallmenbutallwomen është lansuar që tregon faktin se gratë nuk ndihen mjaft të sigurta si burrat. Dhe kjo, sigurisht, frika e grave është e justifikuar.

Gratë nga e gjithë bota ndajnë histori intime të abuzimit seksual dhe ngacmimit, dhe shumë prej tyre kanë shkruar që as nuk mund të kujtohen sa herë që kanë pasur përvoja të pakëndshme ose traumatike.

Nëse jeni femër, duhet t’ju ​​kenë dhënë këshilla që të mbani sprej djegës, të shmangni shikimin, të bëni sikur flisni në telefon, të mbani çelësat në duar, të shmangni rrugët e errëta, të mos ktheni komente.


Zhdukja dhe vdekja e Sarah Everard, një drejtoreshë marketingu 33-vjeçare nga Londra jugore, dhe arrestimi i një oficeri policie të akuzuar për vrasjen e saj, shkaktoi një stuhi në Britaninë e Madhe dhe filloi këtë hashtag.

Në fillim të këtij muaji, Everard u zhduk ndërsa po kthehej në shtëpi pasi vizitoi një mik. Ata ishin 50 minuta larg në këmbë.

Ajo u largua nga shtëpia e shoqes së saj rreth orës 21, bisedoi me të dashurin e saj në telefon për rreth 14 minuta dhe u pa për herë të fundit në kamera në orën 21:28.

Një ditë më vonë, më 4 mars, i dashuri i saj thirri policinë për të raportuar zhdukjen e saj. Të martën, 9 mars, policia kreu dy arrestime – i pari ishte arrestimi i oficerit të policisë 48-vjeçar Wayne Cousins ​​nën dyshimin e rrëmbimit të Sarës. Ata më pas arrestuan gruan nën dyshimin se kishin ndihmuar sulmuesin.

Kushërinjtë punuan në polici për dy vjet dhe mediat britanike shkruajnë se ai gjithashtu dyshohet për ekspozim të pahijshëm në një incident të veçantë.

Më 10 mars, policia zbuloi mbetjet e trupit në një zonë të pyllëzuar të qytetit dhe të premten, duke përdorur të dhëna dentare, ata konfirmuan se ishte trupi i Sarës.

Rasti shkaktoi një stuhi të madhe në vend, kërkohen dorëheqje dhe qytetarët dolën në rrugë për të protestuar. Pati gjithashtu një konflikt me policinë në urë për Sarën, dhe Kate Middleton gjithashtu e vizitoi atë.

Lexo edhe

Video

error: