Jeta pa gjëndrën tiroide: Kur është operacioni i pashmangshëm?

Jeta pa gjëndrën tiroide: Kur është operacioni i pashmangshëm?

Në cilat raste gjëndra tiroide është hequr plotësisht dhe pjesërisht, cilat janë rreziqet dhe ndërlikimet më të mëdha gjatë dhe pas operacionit, çfarë duhet të ndryshojë një person me një gjëndër tiroide të hequr në stilin e jetës së tij – Ante Shkaro, u përgjigjet këtyre dhe shumë pyetjeve të tjera. Me specialist i otorinolaringologjisë, kirurg i kokës dhe qafës nga Poliklinika Leptir në Zagreb.

Ai thotë se kirurgjia e tiroides rekomandohet për pacientët që kanë tumor të tiroides, pastaj në rastin e një gjëndre tiroide të zmadhuar, e cila shoqërohet me një çekuilibër hormonal.

“Udhëzimet e fundit rekomandojnë gjithashtu kirurgji në rast të inflamacionit të rëndë kronik të gjëndrës tiroide dhe kushteve të hipertiroidizmit, në të cilat trajtimi konservativ nuk ka dhënë rezultate gjatë një periudhe më të gjatë trajtimi”, pohon Shkaro.

Shtrirja e operacionit bazohet në ekzaminimin me ultratinguj dhe shpimin e nyjave të dyshimta. Nëse nyja ose tumori problematik është vetëm në një pjesë të tiroides, atëherë vetëm ai lob hiqet, thotë ai. Por nëse e gjithë tiroidja është strukturore problematike ose nën inflamacion të rëndë, atëherë rekomandohet heqja e të gjithë tiroides.


“Terapia pas operacionit të tiroides është zëvendësimi në formën e hormoneve tiroide. Duhet të futet në disa pacientë, të gjithë gjëndra tiroide e të cilëve është hequr. Dhe pastaj bëhet fjalë për terapi zëvendësuese gjatë gjithë jetës, duke qenë se hormonet tiroide janë jashtëzakonisht të rëndësishme për funksionimin normal të trupit”, thotë Shkaro.

Në pacientët te të cilët është hequr vetëm një pjesë e gjëndrës tiroide, specialisti përcakton nëse terapia është e nevojshme duke pasur parasysh strukturën dhe funksionin e pjesës së mbetur të gjëndrës tiroide. Është e mundur që pjesa tjetër e gjëndrës tiroide të marrë plotësisht funksionin e gjëndrës dhe të sekretojë rregullisht një sasi të mjaftueshme të hormoneve. Nëse nuk është kështu, atëherë futet terapi zëvendësuese e hormoneve tiroide.

“Në pacientët që kanë nevojë të marrin terapi, terapia e individualizuar pas operacionit të tiroides është një parakusht themelor për cilësinë e jetës. Duke pasur parasysh specifikat e pacientit, është e mundur të rekomandohen disa shtesa dietike. Padyshim që rekomandohet respektimi i udhëzimeve për mbajtjen e një bioritmi të qëndrueshëm, me një sasi të mjaftueshme gjumi dhe lëvizjeje, dhe marrja e sasive të mjaftueshme të lëngjeve dhe ushqimit cilësor”, thotë Shkaro.

Kirurgjia e tiroides mund të bëhet në mënyrë klasike, me kullimin pas operacionit i cili ngadalëson pak shërimin. Kjo, shton ai, është një procedurë e ndjeshme sepse operohet në afërsi të gjëndrave tiroide dhe nervit të të folurit, i cili ndikon në lëvizshmërinë e kordave vokale.

Pas operacionit, rekomandohet një pushim dhe të konsumohen ushqime të lehta dhe shumë lëngje. Kështu trupi shërohet më shpejt nga anestezia e përgjithshme dhe heqja e gjëndrës tiroide. Zakonisht pacientët pas tri deri në pesë ditë fillojnë të ndihen më mirë, por këshillohet të paktën dy javë pushim që ata të shërohen plotësisht dhe të rifillojnë të gjitha përgjegjësitë normale, përfundon Shkaro.

Lexo edhe

Video