Jeni prekur me Covid më shumë se një herë? Gjërat mund të jenë më keq nga sa mendoni

Jeni prekur me Covid më shumë se një herë? Gjërat mund të jenë më keq nga sa mendoni

Infeksionet me Covid sjellin me vete mundësinë e temperaturës së lartë, kollës së thatë dhe humbjes së nuhatjes dhe shijes.

Megjithatë, edhe disa muaj pas rikuperimit, ekziston rreziku i zhvillimit afatgjatë të Covid-it ose ‘kapjes’ përsëri të virusit. Ky virus është vërtet i mirë në shmangien e sistemit imunitar, kështu që është e mundur të infektoheni me të shumë herë, ndonjëherë brenda vetëm 90 ditëve.

Këto ri-infeksione doli të ishin të rrezikshme, sipas rezultateve të një studimi të ri të botuar në revistën Nature Biology.

Hulumtimi nga një ekip nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Uashingtonit në St. Louis dhe Çështjet e Veteranëve Sistemi Shëndetësor St. Louis tregoi se infeksionet e përsëritura me virusin kontribuojnë në një rrezik të rëndësishëm shtesë për sistemet e shumta të organeve në trup, raporton Popular Science.

Disa nga rreziqet përfshijnë shtrimin në spital, problemet e mushkërive, zemrës dhe trurit, problemet muskuloskeletore dhe gastrointestinale dhe madje edhe vdekjen.

Ri-infeksioni me Covid-19, sipas hulumtimeve të reja, kontribuon gjithashtu në zhvillimin e sëmundjeve kronike si diabeti dhe sëmundjet e veshkave, si dhe problemet e shëndetit mendor.

“Gjatë muajve të fundit, ka pasur një ndjenjë të pathyeshmërisë tek njerëzit që kanë pasur Covid-19 ose vaksinat e tyre dhe vaksinat përforcuese, dhe veçanërisht tek njerëzit që kanë pasur infeksionin dhe kanë marrë vaksina. Disa njerëz filluan të flasin për këta individë se kishin një lloj superimuniteti ndaj virusit, “tha autori kryesor Ziyad Al-Aly, një epidemiolog klinik në Universitetin e Uashingtonit në St. Louis.

“Hulumtimi ynë tregon se infektimi për herë të dytë, të tretë ose të katërt kontribuon në rreziqe shtesë shëndetësore në fazën akute, që do të thotë 30 ditët e para pas infektimit dhe në muajt pas, që do të thotë fazën e gjatë të Covid”, shtoi ai.

Studimi zbuloi se njerëzit me ri-infeksione të Covid-19 kishin dy herë më shumë gjasa të vdisnin në periudhën e vëzhgimit dhe tri herë më shumë gjasa të shtroheshin në spital sesa ata që nuk ishin riinfektuar me virusin.

Njerëzit me infeksione të përsëritura kishin gjithashtu tre herë e gjysmë më shumë gjasa të zhvillonin probleme të mushkërive, tri herë më shumë gjasa të vuanin nga problemet e zemrës dhe 1.6 herë më shumë gjasa të përjetonin probleme të trurit sesa pacientët që ishin infektuar me virus një herë.


Studimi tregoi gjithashtu se rreziku rritet me çdo infeksion me virusin, kështu që është më mirë të shmangni infeksionet e përsëritura, sipas Al-Aly.

“Njerëzit duhet të bëjnë gjithçka që munden për të parandaluar ri-infeksionet. Duke vendosur një maskë, për shembull, duke marrë të gjitha vaksinat, duke qëndruar në shtëpi kur janë të sëmurë… Gjithashtu, merrni vaksinën kundër gripit për të parandaluar sëmundjet. Duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të reduktuar mundësinë që këtë sezon dimëror të kemi një epidemi të dyfishtë si të Covidit ashtu edhe të gripit”.

Studiuesit studiuan gati 5.8 milionë të dhëna mjekësore të anonimizuara nga një bazë të dhënash e mbajtur nga Departamenti i Çështjeve të Veteranëve të SHBA (VA).

VA është sistemi më i madh i integruar i kujdesit shëndetësor në vend, dhe pacientët në kampion përfaqësonin gjini, raca dhe mosha të shumta. Për krahasim, ata krijuan një grup të dhënash të kontrolluara prej 5.3 milion njerëz që nuk rezultuan pozitivë për infeksionin me Covid-19 nga 1 marsi 2020 (kur filloi pandemia në SHBA) deri më 6 prill 2022.

Duke përdorur të njëjtën kornizë kohore, studiuesit përpiluan një grup kontrolli prej më shumë se 443.000 personash që rezultuan pozitivë për një infeksion Covid-19 dhe një grup tjetër prej afro 41.000 personash që kishin dy ose më shumë infeksione të dokumentuara.

Ata që raportuan infeksione të shumta kishin kryesisht dy ose tre infeksione, me një numër të vogël që tregonte katër infeksione. Askush në studim nuk përjetoi pesë ose më shumë infeksione Covid-19.

Ekipi përdori modelim statistikor për të ekzaminuar rreziqet shëndetësore të infeksioneve të përsëritura brenda 30 ditëve të para pas kontraktimit të virusit dhe deri në gjashtë muaj pas infektimit.

Studimi përfshiu variante të Covid-19 si delta, omicron dhe BA.5, dhe rezultate negative ndodhën te të pa vaksinuarit, si dhe tek ata që morën vaksinën përpara ri-infektimit.

“Gjetjet tona kanë implikime të gjera për shëndetin publik sepse ato na tregojnë se duhet të zbatohen strategjitë për të parandaluar ose zvogëluar rrezikun e ri-infektimit,” tha Al-Aly.

“Duke hyrë në sezonin e dimrit, njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për rreziqet dhe të jenë të kujdesshëm për të reduktuar rrezikun e infektimit apo riinfektimit me Covid-19”, shtoi ai.

Lexo edhe

Video