Ja se si Covid-19 e dëmton trurin tonë

Ja se si Covid-19 e dëmton trurin tonë

Covid-19 ka qenë një sfidë për njerëzimin që nga viti 2020. Një virus i atij lloji zakonisht sulmon sistemin e frymëmarrjes, por një studim i ri i publikuar nga Nature zbulon se deri në çfarë mase mund të prekë trurin tonë përgjithmonë.

Kishte disa të dhëna se koronavirusi preku trurin tonë. Humbja e shqisës së nuhatjes gjatë infektimit ishte një prej tyre, së bashku me simptoma të tjera që lidhen me Covid-in e gjatë, si lodhja e vazhdueshme dhe mjegulla e trurit.

Metodologjia e studimit ishte shumë e thjeshtë, një grup prej 800 personash, të cilët më parë i ishin nënshtruar një skanimi MRI, kishin një skanim tjetër pasi u infektuan me Covid-19. Ekipi arriti të zbulojë disa ndryshime të rëndësishme në tru.


Studimi i Oksfordit u botua në “Nature” në mars 2022 me titullin “SARS-CoV-2 dhe lidhet me ndryshimet në strukturën e trurit”.

Shkencëtarët gjetën një “ulje të madhe në trashësinë e lëndës gri” në trurin e atyre që kishin kaluar Covid-19. Zonat më të prekura në tru, sipas artikullit të botuar në ‘Nature’, janë ato që lidhen me rrugët e nuhatjes.  Megjithatë, pasojat e Covid-19 shkojnë përtej shqisës së nuhatjes. Studiuesit gjetën gjithashtu “ndryshime të mëdha në dëmtimet e indeve” në rajonet që lidhen me shqisën e nuhatjes dhe në përgjithësi, një reduktim të madhësive të vet trurit.

Ekipi i Oksfordit zbuloi gjithashtu një “rënie më të madhe njohëse” pasi iu nënshtrua testeve të ngjashme me ato të aplikuara për njerëzit me kushte neurodegjenerative.  Kur Covid-19 ndikon në shqisën tonë të nuhatjes, një pjesë e trurit ndalon së punuari edhe nëse personi mund të nuhasë përsëri, atrofia cerebrale mbetet.

/rtsh.al/

Lexo edhe

Video