Izraeli do të vazhdojë me dozën e katërt për personat me sistem imunitar më të dobët

Izraeli do të vazhdojë me dozën e katërt për personat me sistem imunitar më të dobët

Izraeli do të vazhdojë të jep dozën e katërt të vaksinës kundërCOVID-19 për njerëzit me imunitet të dobësuar, tha sot një zyrtar qeveritar shëndetësor, por vendimi përfundimtar për përdorim më të gjerë është ende në pritje.

Në një spital izraelit, punonjësve shëndetësorë iu dha një dozë e katërt e vaksinës të hënën, në mënyrë që të përcaktojnë si pjesë e studimit të parë të madh nëse doza e dytë përforcuese ndihmon në luftën kundër variantit omicron.

Rezultatet priten brenda dy javësh, raporton Reuters. Izraeli ishte vendi i parë që filloi vaksinimin një vit më parë dhe u bë një nga të parët që prezantoi një dozë të tretë të vaksinës pasi vuri re se imuniteti u dobësua me kalimin e kohës.


E shqetësuar për përhapjen e shpejtë të variantit omicron, Ministria e Shëndetësisë rekomandoi javën e kaluar që njësive mjekësore më të vjetra se 60- vjeç dhe njerëzve me imunitet më të dobët t’u ofrohet një dozë e katërt e vaksinës Pfizer.

Drejtori i përgjithshëm i Ministrisë së Shëndetësisë, Nahman Ash, miratimi i të cilit nevojitet për të nisur një fushatë të re për të dhënë një dozë shtesë përforcuese, nuk e shpalli menjëherë vendimin pasi disa ekspertë pretendojnë se nuk ka të dhëna të mjaftueshme shkencore për të justifikuar dozën e katërt.

Në konferencën për shtyp, Ash tha se ka vendosur që për momentin, doza e dytë përforcuese t’u ofrohet vetëm personave me imunitet të dobët dhe se do të vazhdojë të shqyrtojë nëse duhet të zgjaten kushtet për vaksinim.

Lexo edhe

Video