Italia nuk do të marrë një vendim për dërgimin e armëve të reja në Ukrainë deri në shkurt

Italia nuk do të marrë një vendim për dërgimin e armëve të reja në Ukrainë deri në shkurt

Italia nuk do të marrë vendim për dërgimin e armëve të reja në Ukrainë deri në shkurt, për shkak të tensioneve politike dhe konsideratave të kostos, njoftoi sot gazeta Republika.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky tha dy javë më parë pas një bisede telefonike me kryeministrin italian Giorgia Meloni se Roma do të dërgojë sisteme të mbrojtjes ajrore në Kiev.

Meloni më pas rikonfirmoi mbështetjen e plotë të qeverisë italiane për Ukrainën.


Megjithatë, menjëherë pas kësaj, ministri i Mbrojtjes Guido Crosetto shprehu dyshimin se Italia do të ishte në gjendje të furnizonte Ukrainën me sisteme të mbrojtjes ajrore.

Republika raportoi, duke cituar burime anonime, se Meloni, një mbështetës i vendosur i Kievit, përballet me rezistencën e aleatëve të krahut të djathtë Matteo Salvini dhe Silvio Berlusconi për të miratuar një dekret për dërgimin e armëve në Ukrainë.

Salvini dhe Berlusconi kanë lidhje të gjata me Moskën, kujton gazeta, duke thënë se burime nga Liga Veriore e Salvinit dhe Force Italia e Berlusconit mohuan sot se ka pasur probleme me miratimin e atij dekreti.

Republika raporton se një tjetër çështje që pengon vendimin është shqetësimi se ushtria italiane do të mbetet pa sistemet e nevojshme të mbrojtjes ajrore nëse dërgon ndihma në Ukrainë.

Lexo edhe

Video