Italia fiton 4 miliardë euro nga riciklimi i letrës në vit

Italia fiton 4 miliardë euro nga riciklimi i letrës në vit

Pesëmbëdhjetë vjet përpara afatit, Italia ka arritur planet e saj në riciklimin e letrës.

Në këtë shtet të BE-së është krijuar një rrjet kompanish të vogla dhe të mesme, të cilat punësojnë 20 mijë punëtorë.

Gjithçka që sjellin kamionët në oborrin e fabrikës së riciklimit të letrës në periferi të Romës përpunohet brenda 48 orëve.

“Këtu jemi në qendër të riciklimit. Në këtë dhomë mbetjet kthehen në lëndë të parë. Ne furnizojmë industrinë e letrës me 200 tonë lëndë të parë, letër të ricikluar e cila më vonë do të përdoret në prodhim. Ne marrim mbetjet e letrës nga qytetarët ose kompanitë, të cilët e kanë mbledhur veçmas”, tha Luigi Lettieri, kryeshef ekzekutiv i Ricicla Centro Italia.


Riciklimi i letrës ka dy përparësi: më pak pemë duhet të priten për të marrë lëndë të parë dhe emetimet e dyoksidit të karbonit janë më të ulëta. Kur letra e mbeturinave riciklohet, ajo transportohet me kamionë në fabrikat ku do të krijohet produkti i ri.

“Kemi kompani që kanë traditë në prodhimin e letrës. Por na mungojnë lëndët e para – pemët. Me kalimin e viteve, ne kemi mësuar se si të përdorim atë letër që hedhim. Ne kemi degëzuar sistemin e grumbullimit të letrës nga veriu në jug”, tha drejtori i Përgjithshëm i UNIRIMA, Francesco Sicilia.

Italia do të investojë miliona për të rikuperuar nga ekonomia pandemike, duke përfshirë projektet e ekonomisë së gjelbër. Një pjesë e saj do të shkojë edhe në sektorin e riciklimit të letrës.

“Çfarë duhet të bëjë Evropa? Ai duhet të kuptojë se kërkesa për lëndë të para të ricikluara po rritet. Kjo do të hapë mundësi biznesi për shumë kompani”, tha Cinzia Vezzosi, presidente e Konfederatës Evropiane të Industrisë së Riciklimit.

Ndryshe, në Itali riciklohet 85 për qind e letrës nga një rrjet kompanish të vogla dhe të mesme, të cilat fitojnë 4 miliardë euro në vit nga letrat e përdorura.

Lexo edhe

Video