Itali: Dalje e ulët në zgjedhje, exit poll-et publikohen në ora 23:00

Itali: Dalje e ulët në zgjedhje, exit poll-et publikohen në ora 23:00

Në Itali sot po mbahen zgjedhjet parlamentare dhe një pjesëmarrje e ulët e votuesve u shënua deri në mesditë.

Qendrat e votimit ishin të hapura nga ora shtatë dhe vetëm 19 për qind e qytetarëve me të drejtë vote kishin dalë në qendrat e votimit deri në mesditë, ndaj pritet një pjesëmarrje e re historikisht e ulët e italianëve.

Aleanca e krahut të djathtë, e udhëhequr nga Giorgia Meloni dhe partia e saj nacionaliste Vëllezërit e Italisë, pritet të fitojë zgjedhjet dhe të fitojë një shumicë absolute, sipas sondazheve. Meloni mund të bëhet kryeministrja e parë femër e Italisë.


Lidhja populiste e krahut të djathtë të Matteo Salvinit dhe konservatorja Forza Italia e ish-kryeministrit Silvio Berlusconi janë gjithashtu në bllok.

Exit poll-et do të publikohen në orën 23:00, kur mbyllen qendrat e votimit, ndërsa rezultatet e para preliminare zyrtare duhet të publikohen brenda natës.

Pjesëmarrja deri në mesditë është më e ulët se në vitin 2018, kur Italia regjistroi pjesëmarrjen më të ulët të votuesve që nga Lufta e Dytë Botërore. Në atë kohë, sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme në Romë, gjithsej 73 për qind e votuesve dolën në votime. Ekspertët parashikojnë se pjesëmarrja në këto zgjedhje mund të jetë nën 70 për qind.

Rreth 51.5 milionë njerëz kanë të drejtën e votës në zgjedhjet parlamentare dhe qendrat e votimit mbyllen në orën 23:00.

Lexo edhe

Video