Ish-ministrja gjermane mbetet pa doktoratë për shkak të plagjiaturës

Ish-ministrja gjermane mbetet pa doktoratë për shkak të plagjiaturës

Një politikane nga Partia Social Demokrate e Gjermanisë (SPD) dhe deri vonë ministrja e Familjes, Franziska Giffey, u privua nga doktorata e saj për shkak të plagjiaturës, u njoftua të enjten.

“Pas konsultimit dhe verifikimit të plotë, presidenca e arsimit të lartë mori vendimin për të revokuar doktoratën Franziska Giffey,” tha Universiteti i Lirë i Berlinit në një deklaratë.

Vendimi për revokimin e titullit bazohet në faktin se ai u mor duke “pretenduar në mënyrë të gabuar kontributin e vet shkencor”.

“Në disertacionin e doktoratës, pjesë të teksteve dhe provave mbi literaturën e autorëve të tjerë u morën me vetëdije pa theksin e nevojshëm”, thuhet në shpjegim.

Giffey pranoi vendimin e Universitetit të Lirë, por edhe një herë theksoi se ajo shkroi dhe dorëzoi disertacionin e saj në vitin 2009 në “qëllimet më të mira dhe besimin”.

“Gabimet që bëra nuk ishin të qëllimshme ose të planifikuara,” tha Giffey.


Politikania socialdemokrate dha dorëheqjen nga pozita e ministres më 18 maj pasi, siç deklaroi ajo, “hijes që hetimi plagjiaturë hodhi mbi pozitën e saj”.

Por në të njëjtën kohë, ajo mbajti pozitën e saj si kandidatja kryesore në zgjedhjet parlamentare për Berlin në fund të shtatorit.

Përfaqësuesit e partnerëve të koalicionit në qeverinë e qytetit të Berlinit, si dhe opozita, kanë bërë thirrje për përgjegjësi të mëtejshme në çështjen Giffey.

Alternativa për Gjermaninë i ka kërkuar Giffey të tërheqë kandidaturën e saj për kryeministër të shtetit federal të Berlinit.

“Kush mashtron nuk mund të jetë në krye të Berlinit,” tha partia AfD.

Dhjetë vjet më parë, ministri i Mbrojtjes Karl Theodor von Guttenberg dhe dy vjet më vonë, ministrja e Arsimit Anette Schavan, dhanë dorëheqjen për shkak të akuzave për plagjiaturë.

Video

error: