Ish-komandant Remi i tregon Gjykatës Speciale përgjegjësitë e tij gjatë luftës

Ish-komandant Remi i tregon Gjykatës Speciale përgjegjësitë e tij gjatë luftës

Ish-komandanti i Zonës Operative të Llapit, Rrustem Mustafa, e ka përfunduar ditën e parë të dëshmisë së tij në gjykimin ndaj ish-krerëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Para trupit gjykues, ai ka treguar për përgjegjësitë që ka pasur si udhëheqës, duke theksuar se vendimet për zonën që e ka drejtuar i ka marrë ai vet dhe jo Shtabi i Përgjithshëm.

Ish-komandant Remi ka deklaruar se emërimet në Zonën Operative të Llapit i ka bërë ai, apo janë bërë gjithmonë me miratimin e tij.

Ai ka përmendur Kadri Kastratin si zëvendës të tij ndërsa Nuredin Ibishin si shef shtabi.

Pjesë nga dëshmia e ish-komandant Remit:

Prokurorja Lawson: A e respektuan forcat serbe marrëveshjen e armëpushimit që hyri në fuqi në tetor të vitit 1998?

Mustafa: Jo

Prokurorja Lawson: Çfarë bënë ata që tregonte se ata e shkelën atë marrëveshje?


Mustafa: Ata ishin të paligjshëm në vendin tonë, çdo gjë që bënin ata e cenonin marrëveshjen, e cenonin integritetin e vendit tonë, luftonin tona forcat tona dhe popullatën e vendit, dhe bënin gjithë atë regresion mbi popullatën shqiptare.

Prokurorja Lawson: Nga nëntori i vitit 1998 çfarë pozicioni gjeografik kishte UÇK në Zonën Operative të Llapit?

Mustafa: Për ne ishte vijë e luftës nga Majaci, vija përreth Podujevës, deri te fshatrat Dobratin përfshi edhe Llapashticën.

Prokurorja Lawson: Sa kohë zgjati kjo mbrojtja e kësaj zone?

Mustafa: Deri pas përfshirjes së forcave të NATO-s në bombardimin e forcave armike.

Lajmi i plotë është në sistemin me parapagim.

Dëshmia e ish-komandant Remit në procesin gjyqësor ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit e Rexhep Selimit, do të vazhdojë të mërkurën në Gjykatën Speciale në Hagë.

Lexo edhe

Video