Irlandë: Mjekët heqin 50 bateri nga stomaku i gruas

Irlandë: Mjekët heqin 50 bateri nga stomaku i gruas

Mjekët në Irlandë hoqën 50 bateri nga zorra dhe stomaku i një gruaje pasi ajo i gëlltiti ato në një akt të dukshëm të vetëlëndimit të qëllimshëm.

66-vjeçarja u trajtua në Spitalin Universitar St. Vincent në Dublin pasi gëlltiti një “numër të panjohur” fillimisht të baterive cilindrike, sipas një raporti të botuar më 15 shtator në Gazetën Mjekësore Irlandeze.

Rrezatimi rëntgen zbuloi një mori baterish në barkun e saj, megjithëse fatmirësisht asnjëra nuk dukej se po e pengonte traktin e saj gastrointestinal dhe asnjë bateri nuk tregoi shenja të dëmtimit strukturor.

Ekipi i trajtimit fillimisht mori një qasje “konservatore”, që do të thotë se ata vëzhguan nga afër pacientin për të parë nëse dhe sa bateri do të kalonin vetë përmes traktit gastrointestinal.

Gjatë një periudhe njëjavore, ajo kaloi pesë bateri AA, por rrezet rëntgen të marra gjatë tri javëve në vijim treguan se shumica dërmuese e baterive nuk kishin arritur të vazhdonin të përparonin nëpër trupin e saj. Në këtë kohë, pacienti po përjetonte dhimbje difuze të barkut.

Gruaja më pas iu nënshtrua një prerjeje nga kirurgët për të hyrë në zgavrën e saj të barkut.

Ata zbuluan se stomaku, i tërhequr poshtë nga pesha e baterive, ishte zgjeruar dhe shtrirë në zonën mbi kockën pubike. Ekipi më pas preu një vrimë të vogël në stomak dhe hoqi 46 bateri nga organi; këto përfshinin bateritë AA dhe AAA.


Katër bateri shtesë, të mbërthyera në zorrën e trashë, u hoqën përmes anusit – kjo e çoi numrin total të baterive të gëlltitura në 55.

Një skanim përfundimtar konfirmoi se trakti gastrointestinal i gruas ishte zyrtarisht pa bateri dhe ajo vazhdoi të kishte një “shërim të pandërprerë”.

“Me sa dimë, ky rast përfaqëson numrin më të lartë të raportuar të baterive të gëlltitura në një moment të vetëm kohor,” shkruajnë mjekët në raportin e tyre të rastit.

Shumica e rasteve të gëlltitjes së baterive të botuara në revistat mjekësore përshkruajnë raste në të cilat një fëmijë ka gëlltitur bateri të vogla në stilin e butonave, vëren raporti.

“Gëlltitja e qëllimshme e shumë baterive të mëdha AA si një formë e vetëdëmtimit të qëllimshëm është një paraqitje e pazakontë,” raportuan mjekët.

Në këto raste më të zakonshme të gëlltitjes së baterive për fëmijë, bateritë ndonjëherë mund të kalojnë nëpër trupin e një fëmije pa shkaktuar dëme. Por nëse ngecin në fyt, ato mund të shkaktojnë lëndime të rënda dhe madje kërcënuese për jetën, sipas Spitaleve të Fëmijëve Benioff të UCSF.

Kjo për shkak se pështyma lëshon një rrymë elektrike në bateritë e bllokuara, duke shkaktuar një reaksion kimik që djeg ezofagun dhe mund të çojë në dëmtime të rënda të indeve dhe gjakderdhje.

“Potenciali i baterive cilindrike për të rezultuar në urgjenca akute kirurgjikale nuk duhet të nënvlerësohet,” thuhet në raportin e rastit.

Lexo edhe

Video