Irak: Rihapet Zona e Gjelbër në qendër të Bagdadit

Irak: Rihapet Zona e Gjelbër në qendër të Bagdadit

Autoritetet irakiane rihapën sot Zonën e Gjelbër të fortifikuar në pjesën qendrore të Bagdadit, e cila ishte mbyllur disa herë në vitet e fundit, për të reduktuar bllokimet e trafikut në kryeqytetin e Irakut.

Në Bagdad, pikat e kontrollit u hoqën herët në mëngjes dhe u hapën rrugët kryesore dhe tunelet që çojnë nëpër zonën në bregun perëndimor të lumit Tigris.

Makinat do të kalojnë lirshëm në këtë zonë, ndërsa hyrja për kamionët do të vazhdojë të jetë e ndaluar.

“Ne hapëm Zonën e Gjelbër për ta bërë më të lehtë për njerëzit që të shkojnë në punë në kohë,” tha gjeneral brigade Muhammad Mahmoud.


Zona e gjelbër do të jetë e hapur çdo ditë nga ora 17:00 deri në orën 19:00 dhe do të jetë e mbyllur gjatë natës.

Zona ndërkombëtare e Bagdadit, e njohur më mirë si Zona e Gjelbër, mbulon 10 kilometra katrorë dhe është e rrethuar nga një sërë fortifikimesh.

Për shumë irakianë, ai është një simbol i okupimit amerikan të Irakut, i cili filloi në vitin 2003 me përmbysjen e presidentit Sadam Hussein.

Zona e Gjelbër strehon ambasadën amerikane të ruajtur shumë, si dhe përfaqësitë e tjera diplomatike të vendeve perëndimore, dhe ka qenë shënjestër e sulmeve me raketa disa herë, për këtë arsye është mbyllur dhe rihapur disa herë vitet e fundit.

Lexo edhe

Video