Internet: Çfarë do të thotë në të vërtetë të klikosh në kutinë “Unë s’jam robot”

Internet: Çfarë do të thotë në të vërtetë të klikosh në kutinë “Unë s’jam robot”

Duke gjykuar nga reagimet në rrjetet sociale, shumica e njerëzve nuk e dinin se për çfarë bëhej fjalë.

Disa e hulumtuan shpejt informacionin dhe arritën në përfundimin: “Fatkeqësisht, duket të jetë e vërtetë.”

E ndërsa kjo është diçka që u kërkohet përdoruesve të internetit relativisht shpesh, shumica prej nesh në fakt nuk e dinë se çfarë saktësisht dhe pse po e bëjmë, përveç se është një lloj mase sigurie, shkruan Unilad.

Megjithatë, duket se çështja është pak më e ndërlikuar sesa do të supozonim. Kjo u zbulua në një episod të programit të famshëm britanik QI, ku prezantuesi dhe komediani Sandi Toksvig u përshkruan panelistëve saktësisht se çfarë ndodh kur klikoni në kutinë “Unë nuk jam robot”.

“Të kontrollosh atë kuti nuk është qëllimi. Ajo që analizohet është se si silleni para se të klikoni”, tha Toksvig.

“Sinqerisht, nuk mund t’ju them shumë detaje. Ato janë sekrete sepse nuk dëshironi që njerëzit të përpiqen të mashtrojnë testin, por në përgjithësi, kur klikoni në atë kuti, faqja e internetit kontrollon historinë tuaj të kërkimit, “shtoi ajo.


“Për shembull, nëse keni parë disa video me mace dhe keni “pëlqyer” një postim në Twitter për Greta Thunberg përpara se të klikoni në shtëpi, ndoshta keni kontrolluar Gmail-in tuaj përpara se të shkoni në punë – e gjithë kjo mjafton për të vërtetuar se nuk jeni robot.”

“Nëse e kontrolloni atë kuti, programi do të analizojë mënyrën se si keni lëvizur miun në ekran. Më tingëllon pak rrëqethëse.”

“Në thelb, kur shënoni se nuk jeni robot, po i thoni faqes që të shikojë informacionin tuaj dhe të vendosë vetë nëse jeni njeri apo jo. Nëse teknologjia nuk mund ta tregojë me siguri, atëherë ju thotë të klikoni fotot e hidrantëve dhe gjërave të tjera që mezi mund t’i shihni,” thotë ajo.

Videoja e shfaqjes u bë virale pasi u diskutua nga drejtuesit e radios në Australi, pas së cilës grumbulloi 3 milionë pëlqime në TikTok.

Duke gjykuar nga reagimet në rrjetet sociale, shumica e njerëzve nuk e dinin se për çfarë bëhej fjalë. Disa e hulumtuan shpejt informacionin dhe arritën në përfundimin: “Fatkeqësisht, duket të jetë e vërtetë.”

Videoja u shpërnda disa herë të tjera në TikTok, çdo herë duke shkaktuar një valë të re habie: “Prisni, a është e ligjshme kjo,” pyeti një përdorues, ndërsa një tjetër komentoi: “Pra ata me të vërtetë po shkelin privatësinë time!”

Lexo edhe

Video