Inflacioni në OECD arrin në rekord të lartë që nga prilli 1988

Inflacioni në OECD arrin në rekord të lartë që nga prilli 1988

Norma vjetore e inflacionit në zonën e Organizatës së Bashkëpunimit dhe Zhvillimit Ekonomik (OECD) arriti në 10.7% në tetor, niveli më i lartë që nga prilli 1988.

Sipas një deklarate zyrtare të lëshuar nga OECD të martën, norma vjetore e inflacionit u rrit nga 10.5% në shtator.

Organizata tha se 18 nga 38 vendet e OECD-së shënuan norma inflacioni dyshifror në tetor, ndërsa Estonia, Hungaria, Letonia, Lituania dhe Turqia panë norma mbi 20%.

Në tetor, inflacioni i ushqimeve arriti normën më të lartë që nga maji 1974, duke arritur në 16.1%, nga 15.3% në shtator.


Inflacioni i energjisë ra në 28.1% në tetor nga 28.9% në shtator.

Pa përfshirë ushqimin dhe energjinë, norma vjetore e inflacionit në OECD ishte 7.6% në tetor.

Norma ishte 7.8% për grupin e shtatë vendeve, 10.6% për zonën e euros, 11.5% për BE-në dhe 9.5% për grupin 20.

Ndër vendet e OECD-së, normat më të larta u regjistruan në Turqi (85.5%), Lituani (23.6%) dhe Estoni (22.5%), ndërsa Zvicra (3%), Japonia (3.7%) dhe Izraeli (5.1%). normat më të ulëta./AA

Lexo edhe

Video