Inflacioni i eurozonës në nivele rekord

Inflacioni i eurozonës në nivele rekord

Zyra e Statistikave e Bashkimit Evropian publikoi vlerësimin e saj të inflacionit për muajin dhjetor, me rritjen e shpejtë të çmimeve që hedhin një re mbi rimëkëmbjen ekonomike nga bllokada e COVID-19.

Norma vjetore e inflacionit në eurozonë qëndroi në 4.9 për qind në nëntor, e nxitur kryesisht nga rritja e çmimeve të energjisë, rritja më e shpejtë nga viti në vit e parë që nga fillimi i regjistrimeve të Eurostat, raporton atsh.


Çmimet e gazit natyror me shumicë kanë qenë në rritje prej muajsh dhe çmimi i energjisë elektrike është rritur ndjeshëm, ku konsumatorët në shumë vende vuajnë ende pasojat.

Komisioni Evropian tha në nëntor se priste rritje të fortë këtë vit, një rritje prej 4.3% në Produktin e Brendshëm Bruto të BE-së, por paralajmëroi se inflacioni i lartë paraqet një prirje për rënie.

Objektivi vjetor i inflacionit të Bankës Qendrore Evropiane është 2%, që besohet të jetë ekuilibri i duhur midis rritjes dhe stabilitetit.

Lexo edhe

Video