Imunologu: Doza e tretë për të moshuarit dhe vaksinimi çdo vit, për të rinjtë çdo dy vjet

Imunologu: Doza e tretë për të moshuarit dhe vaksinimi çdo vit, për të rinjtë çdo dy vjet

Profesori i Kolegjit mbretëror në Londër Justin Stebing vlerësoi se doza e tretë e vaksinës së koronavirusit duhet t’i jepet popullsisë më të vjetër dhe më të rrezikuar, e cila më pas do të vaksinohej një herë në vit, ndërsa të rinjve dhe personave të shëndetshëm çdo dy vjet.

Ai vlerësoi në panelin online mbi nevojën për të futur dozën e tretë të vaksinës COVID-19, organizuar nga Fondacioni Flexiterian me qendër në Londër, se kombinimet e vaksinave janë efektive dhe se nuk do të ishte problem nëse dikush u vaksinua me një vaksinë tjetër.


Stebing, një nga imunologët-onkologët kryesorë në botë dhe pjesëmarrës në kërkimin dhe prodhimin e vaksinës AstraZeneca, e cila është provuar të jetë shumë efektive kundër llojit delta, tha se ai nuk mendon se vaksinimi duhet të jetë i detyrueshëm.

Ai vuri në dukje se ai mbron që vaksinimi të jetë një zgjedhje e lirë, veçanërisht në një moshë më të re, duke thënë se është e vështirë të kushtëzosh në çdo kohë në një situatë kur disa hulumtime tregojnë se do të ishte e rëndësishme të vaksinohen fëmijët, pasi do të parandalojë përhapjen të virusit, por ka edhe vlerësime se nuk do të ndodhë një gjë e tillë.

“Përvoja e Izraelit na ka mësuar se do të jetë e vështirë të arrihet imuniteti kolektiv. Ne do të jetojmë me atë virus ”, tha Stebing duke shtuar se në Britaninë e Madhe, ku rreth 80 për qind e të rriturve u vaksinuan me të paktën një dozë, numri i të shtruarve në spital dhe të vdekur po rritet përsëri, dhe nuk është e mundur të vlerësohet kur pandemia do të marrë fund.

Lexo edhe

Video