IFIMES: COVID19 dhe fundi i mediave të shkruara?

IFIMES: COVID19 dhe fundi i mediave të shkruara?

Pandemia e koronavirusit  ka ndikuar ndjeshëm në punën dhe ndikimin e mediave, veçanërisht duke prekur mediat e shkruara, disa prej të cilave kanë pushuar së botuari ose kanë kaluar në botimet elektronike.

Një analizë e fundit nga Instituti Ndërkombëtar për Studime të Lindjes së Mesme dhe Ballkanit (IFIMES) në Lubjanë tregon se kanë ndodhur ndryshime në raportim dhe redaktim, veçanërisht në median e shkruar, disa prej të cilave kanë pushuar së botuari, me shfaqjen e viruseve koronare.

“Për shkak të faktit se virusi korona mund të mbijetojë për 24 orë në letër, njerëzit plotësisht shmangin blerjen e shtypjes. Në të njëjtën mënyrë, në kohën e izolimit dhe shtetrrethimit, është e pamundur të furnizohen dyqanet me pakicë në formë fizike,” thuhet në analizë, transmeton KosovaPress.

Sidoqoftë, theksohet se, pavarësisht nga mendimi mbizotërues në këtë fazë, situata nuk duhet të paragjykohet, por historia e mediave në dekadën e fundit ka treguar ndryshime të mëdha dhe kalimin në media elektronike dhe rrjetet sociale.

Mediat elektronike, nga rruga, janë më pak të prekur nga efektet e koronavirusit, por ka edhe rregullime në situatën.

IFIMES, në një analizë të titulluar “Fundi i mediave të shtypura dhe bisedat e shfaqjeve nga shtëpia”, tregon se nikoqirët e televizionit nuk kanë më mysafirë në studio, dhe në vend të kësaj aktivizohet pjesëmarrja përmes Skype.

Vizitorët nuk duan më të largohen nga shtëpia ose qyteti i tyre për të shkuar në një studio televizive.


Kështu kanë parë disa programe globale si Clever Media, të renditura në Top 10 në platformën YouTube, dhe kanë shikuar miliarda njerëz dhe udhëheqin rrugën që nga viti 2007 mbi median tradicionale.

“The Daily Show”, redaktuar nga Trevor Noah i shikuar nga miliona anembanë botës, ka lënë studion dhe drejton emisionin e tij nga shtëpia, një lloj pune në shtëpi në shtratin e tij të njohur si Sofa Talk Shows, sipas një analize të IFIMES.

Analistët e IFIMES vërejnë se faza post-koronare do të sjellë ndryshime në fushën e mediave.

Disa media, thuhet, kanë filluar plotësisht adresimin e çështjeve të inteligjencës në mes të një krize virale. Analistët e tyre nuk janë më të angazhuar në raportime klasike dhe analiza politike, sociale dhe ekonomike.

“Një pjesë e mediave merret me luftën e propagandës mediatike kundër individëve / organizatave / shteteve të caktuara, duke vënë në qarkullim dezinformata në lidhje me koronavirusin, duke krijuar kështu një panik të përgjithshëm midis qytetarëve të këtij vendi”, thuhet në analizë.

Ajo që për disa ishte befasuese ishte shfaqja e informacionit selektiv në media, duke sugjeruar se inteligjenca kishte kapërcyer kufirin e krizës në epideminë globale.

Ekziston një perceptim në publik për dallime të mëdha dhe mospërputhje midis aktiviteteve të inteligjencës me profesionin mjekësor dhe epidemiologjinë, thekson analiza, duke shtuar se kjo ngre pyetjen se cili është interesi i shërbimeve të inteligjencës në kohën e epidemisë globale, si të përdorin informacionet e marra nga epidemitë në të gjithë spektrin politik dhe marrëdhëniet ndërkombëtare.

Lexo edhe

error: