Hungaria po përgatit ligje për të parandaluar pezullimin e fondeve të BE-së

Hungaria po përgatit ligje për të parandaluar pezullimin e fondeve të BE-së

Qeveria hungareze do të paraqesë ligje të reja në parlament javën e ardhshme në mënyrë që t’i japë fund konfliktit me Komisionin Evropian dhe të sigurojë qasje në fondet e Bashkimit Evropian, tha sot shefi i kabinetit të kryeministrit Viktor Orbán.

Pasi Komisioni Evropian paralajmëroi se do të rekomandonte pezullimin e disa miliardë eurove të destinuara për Hungarinë për shkak të shqetësimeve të korrupsionit, Budapesti njoftoi se do të krijojë një organ kundër korrupsionit dhe një grup pune për të mbikëqyrur shpenzimet e fondeve të BE-së.

Shefi i kabinetit të kryeministrit Orban, Gergely Gulyas, tha se qeveria e Orbanit do t’i kërkojë parlamentit të miratojë ligjet përkatëse në një proces të përshpejtuar.


Ligjet e reja duhet të hyjnë në fuqi në nëntor, të cilat, sipas Gulyas, mund të pengojnë Hungarinë nga “ndëshkimi”.

“Në vend të mosbesimit të ndërsjellë, seria konstruktive e negociatave me Komisionin gjatë dy muajve të fundit mund të konsiderohet një hap drejt besimit të ndërsjellë,” tha Gulyas, duke shtuar se Hungaria po pret vendimin e BE me qetësi të përsosur.

Hungaria kishte deri tani pjesën më të madhe të parregullsive në të gjithë bllokun në shpenzimin e fondeve të BE-së nga viti 2015 në 2019, sipas agjencisë evropiane kundër korrupsionit OLAF.

Brukseli ka kërkuar prej kohësh transparencë, konkurrencë dhe llogaridhënie në prokurimet publike hungareze.

Lexo edhe

Video